Claes Elfsbergs kritik mot SVT:s nya morgonsatsning

STOCKHOLM 20150820 Programledaren för "Köttberget checkar ut" Claes Elfsberg vid SVT:s stora höstpressdag där man presenterar höstens program.
Arbetsmarknad, Celebriteter, Inrikes, Konst, kultur och nöje, Människor, Medier, Pension, Politik, Samhälle, TelevisionNews55

Under ett samtal på Äldreforum i Almedalen kritiserade Claes Elfsberg SVT för den åldersfixering han menar råder där. – Jag är lite upprörd över hur man siktar in sig på tittare mellan 20 och 39 års ålder för den nya morgon-tv:n.  

Hannes Dükler

Annons

Annons

Under en paneldebatt hos Äldreforum i Almedalen diskuterades representationen av äldre i yrkeslivet och att vilja fortsätta arbeta även efter det att man fyllt 67. Till grund för samtalet låg en undersökning som datainsamlingsföretaget Norstat presenterade tillsammans med PRO och som bland annat visar att nästan hälften av alla arbetsgivare anser att den sökandes ålder är viktig vid eventuell anställning.

Utöver Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet, Jan Andersson, ordförande PRO Skåne och PR-konsulten John Mellkvist deltog det tidigare nyhetsankaret Claes Elfsberg som härom året tvingades lämna sin anställning hos Sveriges Television då han fyllde 67.

Sedan dess har han varit engagerad i debatten kring den rådande åldersdiskrimineringen och åldersfixeringen i Sverige. Claes Elfsberg har nämligen inga som helst planer på att växla ner bara för att han uppnått en viss ålder.

      LÄS MER: Claes Elfsberg: ”Erfarenhet betyder något”

”Ska bli minst 120 år”

– Jag har precis startat företag och har en hel del planer de närmaste 20 åren, säger Claes som planerar att bli ”minst 120 år”.

Han menar att det i hög grad är gamla attityder som spökar när det gäller synen på att bli äldre.

– Det återfinns mycket i fackförbunden och det socialdemokratiska partiet; hur detta att gå i pension ses som en belöning. Du ska vara nöjd och glad för din pensionering, men verkligheten har förändrats – vi som så vänligt fått sparken är inte nöjda, säger Claes Elfsberg.

      LÄS MER: Claes Elfsberg och Ana Martinez: ”Låt folk jobba så länge de vill!”

”Vad är det för idioti?”

– Jag fick ett sms från SVT om att de ville att jag skulle komma och berätta om mitt nya liv som frilans i direktsändning. Tydligen gillar de det jag gör men lik förbannat får jag inte vara anställd. Vad är det för idioti?

Claes Elfsberg pekar även på flera exempel där åldersfixeringen syns i tv-rutan. Som SVT:s nya satsning ”Morgonstudion” som efter sommaren ska ersätta ”Gomorron Sverige”.

– Jag är lite upprörd över hur man siktar in sig på tittare mellan 20 och 39 års ålder för morgon-tv:n. Hur många känner någon i den åldern som ser på morgon-tv? Inga, tittarna är istället de som passerat både 40 och 50, säger Claes Elfsberg.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Hannes Dükler
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons