News55

Då får du högre pension om du går ner till deltid

Artikelbild
Linus Ahlgren
Linus Ahlgren
Uppdaterad: 16 dec. 2020Publicerad: 16 dec. 2020

Nya beräkningar visar att många skulle få högre pension genom att gå ner till deltid de sista åren före pension istället för att sluta helt. Det skriver Aftonbladet i dagens tidning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det kan ge 6-10 procentenheter mer, säger Hannes Nilsson, utredare på Pensionsmyndigheten till Aftonbladet.

Enligt Pensionsmyndighetens exempel kan en 60-årig undersköterska med 30 000 i månadslön kunna få 2 procent högre pension om han eller hon jobbar halvtid mellan 62 till 66 års ålder istället för att jobba heltid till 65.

Pensionsmyndighetens förklaring är att deltidsarbetets negativa effekt på pensionen är mindre än den positiva effekten av att skjuta upp uttaget.

Att jobba deltid ett par år får inte så stor effekt då hela livets inkomster räknas in. Att skjuta upp uttaget av pensionen ger väldigt stor effekt, menar Hannes Nilsson.

Principen gäller enbart den som tjäanr mindre än 41 700 kronor, taket för den pensionsgrunande inkomsten. Kommer man över den gränsen så påverkas den förmånsestämda delen av tjänstepensionen, tillägger Hannes Nilsson.

Till saken hör också att den förmånsbestämda delen grundas på femårssnittet innan man går i pension, vilket gör att den negativa effekten då blir stor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS