News55

Då förbjuds elsparkcyklar från trottoarer

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juli 2022

Efter långa debatter från båda sidor har nu regeringen beslutat att förbjuda elsparkcyklar på trottoarer och gångbanor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elsparkcyklar har blivit en het vattendelare och ett fordon som väckt både glädje och ilska hos svenska folket. Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, har uttryckt en stor besvikelse över hur företagen har hanterat regeringens uppmuntran om att styra upp trafiksituationen som cyklarna orsakar, det skriver Aftonbladet. På en pressträff säger Eneroth:

– Alldeles för lite har hänt, det finns ställen med parkeringskaos, slängda cyklar, framkomlighetsproblem och trafikolyckor.

Nu kommer det dock inte längre att tillåtas att köra elsparkcyklarna på trottoarer och gångbanor då ett körförbud kommer att råda från och med 1 september.

– Nu får vi ordning och reda på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, säger Tomas Eneroth.

Tomas Eneroth säger även under pressträffen att “Nu är det slutlekt”. Trafikborgarrådet i Stockholms Stad, Daniel Helldén, är kritisk till att förslaget har dröjt och menar att regeringen borde ha agerat tidigare.

”Detta kommer hjälpa att få ordning på de problem som elsparkcyklarna skapar för gående, med trygga omkörningar och olyckor. Men man kan undra varför det tog så lång tid för regeringen att komma till skott?”, säger Helldén i en skriftlig kommentar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS