A-
A+

Då kommer covidpiller till Sverige

Inrikes, SjukvårdNews55

Snart kommer svenskarna ha tillgång till covidtabletten Paxlovid, ett piller som kan vara avgörande för många under hösten.

Jessika Bouveng

Dagens Nyheter rapporterar att snart kommer covidtabletten Paxlovid att bli tillgänglig i Sverige. Exakt hur mycket socialstyrelsen har köpt in är ännu oklart. Tanken är att volymerna ska räcka till de mest sårbara patienterna under 2022. Det är under det tredje kvartalet som de första leveranserna från tillverkaren Pfizer väntas att komma. 

Under januari i år godkändes det virushämmande pillret av EU:s läkemedelsmyndighet och det är den första antiviralen mot covid-19 som kan tas i tablettform. Enligt Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhusen, så kommer pillret att bli viktigt för många patienter i framtiden.  

– Det finns grupper som fortfarande löper relativt hög risk för allvarlig sjukdom. Framför allt gäller det personer med olika typer av immunbristsjukdomar som inte utvecklar antikroppar av vaccinet trots att de fått både fyra och fem doser. 

Får sårbara patienter tabletten i ett tidigt stadie så minskar risken att bli svårt sjuk. Gisslén menar att fördelen med att kunna behandla patienter med tabletter är att det kan göras i hemmet, något som är fördelaktigt ifall smittspridningen skulle ta fart igen. 

– Vi ser redan nu en liten ökning av antalet fall med nya varianter. Även om det inte är så många kan vi vänta oss fler i höst.

Jessika Bouveng
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.