"Därför är daglig glasögonhygien viktig" - News55:s husoptiker svarar på vanliga frågor

HälsaNews55

I dag kan ni läsa svaren på några av de frågor som kom in till vår nya husoptiker Lars Wulfing. Fortsätt gärna att skicka in frågor till redaktionen! Lars svarar på frågor varje vecka.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Mina endagslinser börjar ta slut. Hur många gånger kan man återanvända dem?

– Endagslinser är ju gjorda för en dag, så det är inte optimalt att använda dem flera dagar. Endagslinserna ligger i steril koksaltlösning i försluten förpackning. När man öppnat den och använt linserna kastas dem tillsammans med den smuts som fastnat på dem, säger Lars Wulfing och fortsätter:

– Måste man använda dem någon dag till, behöver man desinficera dem i bakteriedödande vätska såsom man gör med till exempel månadslinser. Det går i nödfall att göra så, men det ger ingen bra komfort. Och är du inte van vid kemikalierna kan ögonen reagera på dem. Bäst är ju att vända sig till sin butik, be dem skicka linser och eventuellt teckna ett linsabonnemang.

Hur länge kan corona-bakterier sitta på ett par glasögon?

– Enligt de studier som finns tillgängliga för tillfället sägs coronavirus kunna överleva i upp till 72 timmar om gynnsamma förhållanden för viruset råder i temperatur och luftfuktighet. Detta verkar gälla för material i både ”Plastbågar – Cellulosaacetat” och ”Metallbågar – stål/titan m.fl”. Därför är daglig ”glasögonhygien” mycket viktigt.

Vad ska man göra rent glasögonen med så att även bakterier och virus försvinner?

– Du ska rengöra dina glasögon minst en gång om dagen. Det gör du i ljummet eller varmt vatten med diskmedel. Jag brukar ta en droppe diskmedel på glasen och sedan, med blöta fingrar, tvätta hela bågen inklusive skalmarna och sedan skölja noga. Alla kvalitetsbågar tål diskmedel och vatten. Coronaviruset har ett omslutande fettlager och det förstörs effektivt av diskmedel varför det blir oskadliggjort av rengöring enligt ovan.

Är läsglasögon man köper på till exempel macken ok att använda?

– Färdiga läsglasögon är en produkt som är praktisk som reservlösning och för tillfälligt bruk för den som har ett litet eller inget synfel på långt håll. Om de används regelbundet är det risk för trötthet, huvudvärk och dubbelseende, säger Lars Wulfing och fortsätter:

– Optikerutprovade läsglasögon är individuellt anpassade för höger respektive vänster ögas specifika synfel och dessutom anpassade för att passa tillsammans och med rätt avstånd mellan optiska centrum. De har också oftast en antireflexbehandling för att minska oönskade reflexer. Det gör att hjärnan kan koncentrera sig på att analysera istället för att försöka kompensera exempelvis text eller bild.

– Så det korta svaret blir – Ja, de fungerar okej för tillfälligt bruk för den som inte har några andra synfel.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons