A-
A+

Därför är kungahuset i hyrestvist: “Upplägget har godkänts”

Ekonomi, Inrikes, KungligtNews55

En familj i Stockholm hamnade i en hyrestvist med kungahuset efter att de hade visat intresse för en stor villa vid Ulriksdals slott på Stockholm.

Alva Bergland

Familjen var villig att byta sin toppmoderna lägenhet på 103 kvadratmeter i innerstaden mot 14-rums villan, som har en hyra på 20 793 kronor i månaden. Detta skriver Nyheter24. Men problemet var att kungahusets kravställning på hyresgästen var för hög för familjen att acceptera. Eftersom villan ägs av staten och ingår i den kungliga dispositionsrätten, bestämmer kungen vem som får bo i fastigheten och vilka krav som ska ställas på en hyresgäst.

Enligt Hem & Hyra ville kungahuset att de nya hyresgästerna skulle avsäga sig besittningsskyddet, som gav dem rätt att bo kvar även om kontraktet sägs upp. Familjen var inte villig att avsäga sig detta skydd och enligt kungahusets kravställning var detta en förutsättning för att få hyra villan. Hovet menar dock att kravställningen har godkänts av hyresnämnden och att det är vanligt att hyresgäster i den kungliga dispositionsrätten avstår från besittningsskyddet.

Den kungliga dispositionsrätten ger kungahuset rätten att använda cirka 350 villor och lägenheter i Sverige, bland annat på Djurgården, Östermalm och vid slotten. Familjen som var intresserad av att hyra “Villa Jacobsdal” har nu tvingats fortsätta sin jakt efter ett nytt hem.

Alva Bergland
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.