Därför är regionerna i uppror mot regeringen

STOCKHOLM 20200402
Senaste NyttNews55

Regionerna är i uppror mot regeringen, skriver Expressen som har intervjuat flera regionordföranden. Även Sveriges kommuner och regioner är kritiska.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen vill få rätt att omfördela mediciner och sjukvårdsutrustning mellan regionerna. Detta som en del i sitt förslag om att få mer makt, enligt dagens Expressen.

– Det kan slå väldigt fel. Risken är att den som skriker högst får mest, säger Denise Norström (S), ordförande i Region Västmanland, till tidningen.

I dag ser intensivvården olika ut runt om i landet. Denise Norström lyfter fram att det redan idag sker ett samarbete mellan regionerna.

– Det är risk att det blir fel om man kommer in från en annan nivå och ska göra det, fortsätter Denise Norström.

En av dem som försökt få regeringen att ändra sig är Carl Johan Sonesson som är Moderat och ordförande i Regionstyrelsen Skåne. Han ser ett scenario då någon annan kommer och tar beställt material och mediciner framför näsan på dem.

Även SKR, Sveriges kommuner och regioner är skarpt kritiska till förslaget, som de menar skapar stor oro.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger för tidningen att en omfördelning ska ske frivilligt mellan regionerna men “om allt annat misslyckas och om det är en fråga om att rädda liv, jag då tycker vi att regeringen måste kunna ingripa i det här läget”.

Förslag ligger nu på Lagrådets bord.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons