A-
A+

Därför är vissa känsligare för värme

HälsaNews55

Södra Europa är just nu hårt drabbat av en värmebölja och på vissa håll stiger temperaturen över 40 grader. Men vilka är mest utsatta i hettan?

Sarah Carlsson

Annons

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

De flesta känner nog till att gravida, småbarn och äldre personer är känsliga för värme och inte bör vistas för mycket i solen. Men det finns även andra riskgrupper som bör vara försiktiga i sommarhettan berättar hjärtläkaren Petter Ljungman för SVT.

Det finns forskning som säger att människors dna påverkar tåligheten för värme. Vissa personer har mer av stressproteinet “heat shock protein”, som hjälper till att reglera värmen i kroppen. De som har mindre av proteinet får svårare att reglera den stress som hög värme kan medföra.

En annan riskgrupp som man kanske inte tänker på är ensamma personer. De saknar stöd utifrån som kan påminna om att dricka vatten eller att inte sitta för länge i solen.

– Man behöver lite hjälp till att gemensamt förstå hur man ska hantera risker såsom värme, säger Ljungman.

Personer som lider av psykisk sjukdom utgör en riskgrupp av flera anledningar. Medicin kan nämligen påverka kärlen i kroppen och deras förmåga att dra ihop sig eller vidga sig. Det kan även finnas praktiska eller ekonomiska svårigheter som gör att dessa personer har svårare att kunna uppsöka svalka eller kyla sig.

Elitidrottare kan drabbas av värmeslag vid lägre temperaturer än andra eftersom de presterar hårdare. Soldater är också mer utsatta än andra.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Skydda dig i värmen

Bor du i Sverige och planerar att resa söderut till ett varmt land kan det vara bra att känna till riskerna och förbereda sig.

– Om man till exempel åker från ett svalt land som Sverige till ett varmt land har inte kroppen haft tid att vänja sig vid värmen och acklimatisera sig. Då måste man vänta in kroppen, förklarar hjärtläkaren.

Hans råd är att man ska ta det lugnt de första dagarna och inte vara ute i solen för mycket. Fyll på med vätska regelbundet och undvik gärna dricka som är vätskedrivande, så som kaffe, te och alkohol. Luftiga kläder i natumaterial svalkar bättre än tajta plagg i polyester. Glöm inte heller att få i dig salt om du svetta mycket!

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.