Magdalena Andersson (S): Därför behöver pensionsåldern höjas

STOCKHOLM 20170920
Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Sveriges befolkning ökar allt mer, något som gör att behovet av välfärd ökar fortare än landets intäkter. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dina Pengar.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Då Sveriges befolkning ökar lavinartat blir också kostnaderna allt svårare att hantera, det skriver Dina Pengar.

– Från och med 2018 förväntar vi oss att behovet av välfärd ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

SKL slår larm om att åtgärder krävs för att minska glappet mellan kostnader och intäkter, något som ser ut att hamna på 59 miljarder år 2021.

Anledningen till att befolkningen vuxit så mycket de senaste åren är det stora flyktingmottagandet och att barnafödandet närmar sig historiskt höga nivåer, något som gör att kommunerna och landstingen känner sig pressade.

      LÄS MER: Så får du råd att gå i pension tidigare

”Måste prioritera välfärdens verksamheter”

Magdalena Andersson vill inte diskutera skattehöjningar för att lösa problemet, men inte heller prata om några skattesänkningar.

– Jag ser framför mig att vi behöver höja statsbidragen med ytterligare 20 miljarder nästa mandatperiod för att kunna klara den här utvecklingen. Och då måste man prioritera välfärdens verksamheter framför skattesänkningar, säger Magdalena Andersson och betonar att goda statsfinanser gör att man har råd att öka resurserna till välfärden till Dina Pengar.

Pensionsgruppen diskuterar redan frågan om en höjd pensionsålder och de kan enligt finansministern vara ett viktigt steg mot att balansera ekonomin.

Båda pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO är positiva till en höjd pensionsålder.

Enligt Magdalena Andersson bör det finnas möjlighet att arbeta längre än till 65 för de som inte börjar arbeta förrän vid 30-årsåldern och hon tycker att det måste ske en förändring i attityden kring äldre på arbetsmarknaden.

– De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre, avslutar finansministern till Dina Pengar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons