A-
A+

Därför blev SOS Alarm hårt pressade

Inrikes, SamhälleNews55

Efter en uppmaning från överbefälhavare Micael Bydén så har militära myndigheter och SOS Alarm fått in en oväntad mängd antal samtal, något som skapat stora problem.

News55

Annons

Under torsdagen så uppmanades allmänheten av marinen att rapportera in observationer till sjöss. Vad uppmaningen syftade till var att man skulle rapportera in händelser som avviker från det vanliga. Det gensvar som uppmaningen fick tog Försvarsmakten på sängen och tipsen från allmänheten vällde in, rapporterar SVT.  Kommunikationschefen på marinen Rebecca Landgren säger att de inte var beredda på sådan enorm respons. 

– Det blev ett enormt tryck på SOS-alarm, marinen och de militära regionerna. Vi är helt nerringda. 

Personalen jobbar nu övertid för att hantera alla tips som kommer in. Det är SOS Alarm som drabbats hårdast. Rebecca Landgren understryker att man absolut inte ska ringa SOS med sina tips då de ska vara tillgängliga för människor som ringer i akut nöd.  

Uppmaningen från överbefälhavare Micael Bydén har ingenting med det förändrade säkerhetspolitiska läget att göra. Detta rör sig istället om en årlig kampanj som riktas mot skärgårdsbor, en kampanj som pågått sedan 2015. Många har dock kopplat detta till invasionen av Ukraina och militära myndigheter ha därför blivit totalt nedringda. De tips som kommit in har handlat om alltifrån onaturliga vågsvall till personer som har fiskat där det inte finns någon fisk.  

Vill man skicka in observationer till Försvarsmakten ska man helst göra det via mejl: [email protected] 

Författare: Jessika Bouveng

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.