News55

Därför döms ingen för åldersdiskriminering

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 juni 2022

Antalet anmälningar om åldersdiskriminering går nu upp, men ingen döms. Lagen räcker inte till. Nu lovar DO skärpning, fler ska få upprättelse!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera vetenskapliga studier har visat att åldersdiskriminering leder till både fysisk och psykisk ohälsa, ibland även med mer negativa hälsoeffekter än både rasism och sexism. Trots det döms nästan ingen för åldersdiskriminering. 

För sju år sedan skrev vi på News55 att få döms för åldersdiskriminering. Sedan lagen infördes 2009 hade då endast två arbetsgivare fällts.

Anmälningarna ökar

Sedan dess har anmälningarna ökat, men endast en har fällts. År 2021 inkom totalt 3 278 anmälningar om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Av dessa anmälningar rörde 624 stycken diskriminering som har samband med ålder. Förra året gällde alltså hela 19 procent av anmälningarna åldersdiskriminering, vilket kan jämföras med endast 10 procent 2015. 

Ännu värre är det om man jämför 2020 med 2021. Då var årsökningen hela 26 procent! Eller i siffror från 497 till 624. 

Den mest dramatiska ökningen har dock inte skett inom arbetslivet utan inom hälso- och sjukvården, och det beror så klart på covid-pandemin. 42 procent av anmälningarna om diskriminering inom sjukvården rör ålder och har med pandemin att göra. Det gäller framför allt att äldre endast fick en viss typ av vaccin.

DO förklarar att hur många som verkligen åldersdiskrimineras är oklart för de flesta anmäler inte. Anmälningarna har dock ökat, men ändå döms ingen. Varför?

Det finns olika förklaringar, bland annat är det svårt att bevisa, en del anmälningar är inte diskriminering i lagens mening, och i de fall som DO driver i domstol har man skyldighet att försöka få till en förlikning i första hand istället för en dom*. 

ANNONS

Eftersom DO får in många anmälningar per år kan man inte utreda alla utan måste göra ett urval även bland de som omfattas av lagen.

“Anmälningar” byttes ut till “tips och klagomål”

DO arbetar även lite olika beroende på vem som styr. Förre DO:n jobbade mer förebyggande och ordet “anmälningar” ändrades till exempel till “tips och klagomål”. Nu sedan december 2020 då nuvarande DO:n Lars Ahrrenius tillträdde kallas ett tips om åldersdiskriminering “anmälan” igen. 

– Vi ska utreda fler anmälningar med målet att fler människor som utsatts för diskriminering ska få upprättelse, lovar DO själv i årets årsredovisning för 2021. 

Efter midsommar väntas exempelvis dom i ett ärende om ålder och boende. Det blir första på länge.

Vitesföreläggande och ersättningar till de drabbade ska också höjas. Förr var ersättningar låga, 20-30.000 kronor. Nu har DO tittat på vad som gäller i Europa och sätter högre ersättningar. Högsta hittills är 300.000. 

Lagen räcker inte

DO säger själva att lagen mot åldersdiskriminering inte räcker. Fler åtgärder behövs. Regeringen har gjort en utredning om utökat skydd mot diskriminering där bland annat vitesföreläggande kan utdömas. (dec 2021). Andra förslag är att Lagen om anställningsskydd (LAS 1982:80), ska göras om så att det krävs saklig grund även för de som fyllt 68, att arbetsgivarens skyldighet att jobba med aktiva åtgärder ska kompletteras med föreskrifter för att bli mer effektiv samt att Likabehandlingsombud på arbetsplatser införs. 

ANNONS

DO:s klargörande: *När vi företräder enskilda personer i domstol begär vi diskrimineringsersättning för dem som vi företräder. Sådana ärenden inleds genom att vi kontaktar den verksamhet som DO anser har diskriminerat för att begära diskrimineringsersättning åt den diskriminerade. Om verksamheten inte går med på DO:s begäran lämnar vi in en stämningsansökan till en domstol. Målet drivs av DO, men det är domstolen som avgör om verksamheten har brutit mot diskrimineringslagen och som beslutar vilken ersättning som ska betalas. Domstolens dom är rättsligt bindande.

Källor:

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS