Därför hamnar allt fler äldre i skuldfällan

Hem, Inrikes, Människor, PrivatekonomiNews55

Allt fler äldre i Sverige hamnar av olika anledningar i det fruktade skuldträsket. Samtidigt värjer sig många för att söka hjälp för sina ekonomiska problem, det rapporterar P4 Malmöhus. – Skammen runt att vara skuldsatt är stor i alla grupper, men i denna gruppen är den nästan störst, säger Jonas Bondesson, skuldrådgivare i Malmö kommun, till P4 Malmöhus.

Siri Hill

Annons

Annons

Från att tidigare ha varit en samhällsgrupp som skuldrådgivare nästan aldrig hade kontakt med har nu 30 procent fler av landets pensionärer skulder hos Kronofogden jämfört med för sju år sedan. Ofta har de problem med dyra kreditskulder, det rapporterar P4 Malmöhus.

– Svårighetsgraden i deras skuldsättning ökar. Risken är att de tar ytterligare krediter för att betala på de gamla krediterna, då börjar man komma in i det som kallas skuldfällan, säger Jonas Bondesson, budget- och skuldrådgivare på Malmö stad, till P4 Malmöhus.

      LÄS MER: Så planerar du din ekonomi efter pensionen

”Man drar sig för att söka hjälp”

I dag brottas drygt 40 000 pensionärer med skulder, enligt Kronofogden, och det är ökning med 10 000 personer jämfört med för sju år sedan. En anledning till den växande gruppen skuldsatta pensionärer är att gruppen äldre generellt blir allt fler, rapporterar P4 Malmöhus. En annan anledning kan vara att det anses skamligt att vara skuldsatt, berättar Jonas Bondesson.

– Skammen runt att vara skuldsatt är stor i alla grupper, men i denna gruppen är den nästan störst. Min upplevelse är att man drar sig väldigt för att söka hjälp, säger Jonas Bondesson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons