News55

Därför får Carina Bergfeldt kritik från medarbetarna

Artikelbild
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT /
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 aug. 2021

Carina Bergfeldt har fått motta hård intern kritik från sin arbetsplats efter en stor swishinsamling via sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den välkända SVT-medarbetaren Carina Bergfeldt får hård kritik av sina kollegor efter att ha uppmanat sina följare på sociala medier att skänka pengar till Svenska Afghanistankommitténs arbete, vars syfte är att hjälpa barn i kris. Detta rapporterar DN.

Genom Carina Bergfeldts initiativ lyckades organisationen samla ihop över en miljon kronor, och insamlingen har på sociala medier hyllats av flera personer. Men internt på SVT är hyllningarna färre. I SVT:s riktlinjer för sina medarbetare ingår det att vara opartisk och inte ta ställning i kontroversiella frågor.

Sänder fel signaler

Lina Makboul, reporter på “Uppdrag Granskning”, är en av dem som kritiserar kollegan. Hon säger till Dagens Nyheter att det känns som att Bergfeldt har koll på SVT:s riktlinjer men att hon ”skiter i dem ändå”. Hon säger även att Bergfeldts agerande ”väcker frågor och sänder fel signaler” och syftar på SVT:s krav på opartiskhet hos medarbetare. 

DN har varit i kontakt med SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz. Hon menar att journalisters offentliga engagemang kan påverka arbetsuppgifter och tar som exempel att Carina Bergfeldt nu inte kan bevaka organisationen Svenska Afghanistankommittén. “I all publicistisk verksamhet på SVT måste vi värna vårt oberoende”, skriver Anne Lagercrantz i ett mejl till DN.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS