News55

Därför fick svensk stjärnskådis utbrott i TV4

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 nov. 2021

Skådespelaren kokar av ilska i TV4:s “Malou efter tio”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När skådespelaren Marie Göranzon var med i “Malou efter tio” i veckan blev hon rejält upprörd. Tillsammans med dramatikern Martina Montelius och Åsa Beckman, biträdande kulturchef på DN, diskuterade hon krisen inom förlossningsvården. 

– Det är en skamfläck på svensk sjukvård att man inte tar hand om blivande mammor och deras bebisar, säger Marie Göranzon i programmet.

Hon ryter särskilt ifrån mot politikerna som kommer med löften om hur krisen ska lösas. 

– Jag tror inte en sekund på det förrän det är gjort va, därför att det finns inga som ljuger så jävla bra som dem! Hela tiden lovar och lovar och lovar. Jag tror inte på det.

Göranzon menar att en del av problemet även har att göra med samhällets syn på kvinnor och att det skulle vara annorlunda om det var män som födde barn. 

– Det är ju för att det är kvinnor. Hade det varit gubbar som skulle ligga och föda så hade de väl haft åtta barnmorskor på varje gubbe.

I Region Stockholm är läget akut. Där har 41 barnmorskor sagt upp sig bara sedan förra fredagen. Läget är även allvarligt på fler platser runt om i landet, exempelvis i Lycksele där man stänger förlossningen tre veckor över jul och nyår, berättar Malou i programmet. 

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS