Därför fraktas svenskt kött till Polen och tillbaka

Arkivbild
Mat, MatNews55

Svenskt kött fraktas till Polen för att bearbetas och packas för att sedan skickas tillbaka till Sverige för att säljas som svenskt bacon. Det rapporterar Expressen.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Köttjätten Scans bacon kommer från svenska djur, men köttet skickas till Polen för att saltas, formas, rökas, skivas och packas för att sedan skickas till Sverige. Det gäller även den ekologiska varianten, enligt kvällstidningen.

Scan har tidigare motiverat beslutet med att det sparar pengar.

Matvaruaktörerna skiljer sig lite åt.

ICA har tagit ett omtag på frågan och hanterar idag sitt bacon på svenskt kött i Sverige. I en kommentar uppger kedjan att man vill minska ned klimateffekten genom att ha produktionen på hemmaplan. Det gör även Coop inom konceptet Änglamark. Xtra bacon har dock råvara från Nederländerna och produceras även där.

Axfood, som äger Willys, Hemköp och Mat.se, köper svenskt kött och svensk produktion. Tyska Lidl har inom sitt varumärke Enebacken svenskt kött och produktion. Det egna märket har tysk köttråvara men produktionen av bacon sker i Sverige.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons