A-
A+

Därför kan höjd pensionsålder skjutas upp

Orange kuvert från Pensionsmyndigheten 2019.
Senaste NyttNews55

Det finns en risk att höjningen av pensionsåldern måste skjutas på framtiden, enligt Pensionsmyndigheten. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Den ena orsaken är att Pensionsmyndigheten som sköter utbetalningarna av pensionen måste bygga ett nytt datasystem inför 2023 då pensionsåldern ska höjas.

Den andra orsaken är att datasystemet också behöver kunna hantera inkomstpensionstillägget redan 2021. De som har en allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad kommer då att få ett inkomsttillägg på 25-600 kronor i månaden före skatt. Regeringen vill införa detta från och med september nästa år, skriver tidningen.

Vad gäller pensionshöjningen ska den tidigaste åldern för att kunna ta ut pension höjas till 63 från 62 år. Det ska också tidigast att få garantipension och bostadstillägg från 66 års ålder, jämfört med nuvarande 65-årsgräns.

Till DN uppger generaldirektören för Pensionsmyndigheten att det nuvarande datasystemet är byggt i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och behöver förnyas för att klara av de förändringar som politikerna vill göra.

Läs hela artikeln här.

 

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!