Därför kan vården för äldre försämras i sommar

STOCKHOLM 2012-05-28
Arbetsmarknad, Hälsa, Inrikes, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Äldre som befinner sig inom äldreomsorgen riskerar att få sämre vård under sommaren. En anledning är det stora antalet sommarvikarier som ersätter ordinarie personal, det rapporterar P4 Gävleborg. – Kommer man som 18-åring och aldrig jobbat med det här kan man ju inte ha erfarenhet och kunskap, säger vårdbiträdet Sanna Jonsson till P4 Gävleborg.

Siri Hill

Annons

Annons

Under sommarmånaderna är det hektiskt på många vårdinrättningar i landet. Även äldreomsorgen står inför stora utmaningar när det kommer till att garantera god vård för Sveriges pensionärer som är i behov av hemtjänst, det rapporterar P4 Gävleborg.

      LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

Sex av tio tycker att äldres situation försämras sommartid

Totalt 330 personer som arbetar inom äldreomsorgen i tio av Sveriges olika län har svarat på en enkätundersökning som Sveriges Radio är initiativtagare till. Av svaren framkommer att hela sex av tio av de svarande tycker att de äldres situation försämras sommartid.

En stor anledning är att de sommarvikarier som ersätter ordinarie personal inte har tillräckligt med kunskaper. Enligt samma enkätundersökning anser sex av tio att vikarierna har dålig eller mycket dålig kunskap om vårdtagarnas psykiska hälsa, näringslära och medicin, rapporterar P4 Gävleborg.

Ungefär en tredjedel av de 250 till 300 sommarvikarier som anställs i Hudiksvalls kommun saknar erfarenhet av yrket. Sanna Jonsson arbetar som vårdbiträde på Tunbacka äldreboende i Hudiksvall.

      LÄS MER: PRO rasar över diskrimineringen inom äldreomsorgen

Liten risk att de äldre far illa

– Kommer man som 18-åring och aldrig jobbat med det här då kan man ju inte ha erfarenhet och kunskap, säger hon till P4 Gävleborg

Även om risken att de boende ska fara illa är liten upplever personalen på Tunbacka en oro inför sommarmånaderna.

– Ja, det finns det, eftersom det är en helt annan sak när det kommer folk som är ovana och vi ska lära upp dom och vi kanske tar på oss att vi inte hunnit det, säger undersköterskan Anna-Maria Löfgren till P4 Gävleborg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons