A-
A+

Därför kommer Tjernobylbarnen till Sverige

Krig, oro och konflikter, SamhälleNews55

Hjälporganisationen Hoppets stjärna är på väg för att hämta Tjernobylbarnen i Ukraina. Det berättar en av medarbetarna för SVT Nyheter.

Sarah Carlsson

Annons

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 tog organisationen Hoppets stjärna emot barn i Kärrsjö utanför Örnsköldsvik. Barnen återvände under flera somrar på 1980- och -90-talen. Nu vill organisationen återigen hjälpa “Tjernobylbarnen”, som har blivit vuxna och har egna familjer.

– Hoppets stjärna i Sverige är en tillflyktsort för dem. Vi har funnits för dem sedan de var små. Nu när kriget brutit ut har de vänt sig till oss: ”Kan ni hjälpa oss? Kan ni hjälpa oss?”, berättar Djamal Hamaili, medarbetare på organisationen, för SVT Nyheter.

Hamaili har därför flugit ner till Polen för att hämta “Tjernobylbarnen” och deras familjer, men det finns några logistiska problem att lösa längs vägen.

– Ja, det kommer att bli lite som ett drop-in, alla kommer inte att komma samtidigt. Men så snart vi har en grupp samlad så försöker vi lösa det efter förutsättningarna. Om det blir tåg, buss, bil eller flyg till Sverige – det vet jag inte. Men målet är att de ska till Ångermanland, till Kärrsjö. Det är deras andra hem, säger Hamaili.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.