A-
A+

Därför kritiseras Stina Wollter och Erik Hemmingsson

Forskning, Hälsa, SamhälleNews55

Nu ryter tolv experter ifrån och kritiserar kroppsaktivister i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Sarah Carlsson

”Kroppsaktivisternas lögner får inte stå oemotsagda”. Det är rubriken på en debattartikel i DN, skriven av tolv experter inom obesitas. De ifrågasätter böcker och bloggar där fetma påstås vara ofarligt.

De tar bland annat upp Stina Wollters och Erik Hemmingssons bok ”Krig mot kroppen” som exempel.

“Båda författarna saknar medicinsk kompetens. Trots att boken innehåller många medicinska påståenden har den uppenbarligen inte faktagranskats av någon med medicinsk vetenskaplig sakkunskap”, skriver artikelförfattarna i tidningen.

Hemmingson är dock docent i metabolism och har över 20 års erfarenhet av forskning på övervikt. Det skriver Aftonbladet som också rapporterar om debatten mellan experterna och bokförfattarna.

“Djupt oetiskt”

Wollter och Hemmingsson skriver i boken om en farlig dietkultur, och delar vittnesmål om viktmobbning från samhället och sjukvården. De ifrågasätter BMI som verktyg och skriver att 90–99 procent som går ned i vikt kommer att lägga på sig igen. Men artikelförfattarna i DN håller inte med.

”Ja, det är jobbigt och tålamodskrävande att gå ned i vikt – men det går och det går även att långsiktigt bibehålla en lägre vikt. Det är djupt oetiskt att hävda att det är omöjligt. Det kan få många att ge upp vilket leder till helt onödig ökad sjuklighet och för tidig död i sjukdomar relaterade till allvarlig övervikt”.

Nödvändigt med förändring

Stina Wollter svarar på debattartikeln i ett inlägg på Instagram. Hon anser att åsikterna som förs fram är osakliga och märkliga.

”Vår bok identifierar och bekräftar det krig som pågår mot våra kroppar på bred front. Det är ett faktum. Förändring är nödvändig. That’s it. Punkt”, skriver hon.

“Varken Erik Hemmingsson eller jag påstår att det inte går att banta och gå ner i vikt men forskning visar att vikten inte stannar över tid. Hos omkring 90%. Och vi visar på hur högt priset är i hälsa och livskvalitet att leva jojobantande i dietkulturen”.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.