A-
A+

Därför rasar Leif GW Persson: “En mardrömslik situation”

Arkivbild/TT
Brott, lag och straff, InrikesNews55

Felix Åkerlunds liv vändes upp och ned när han under flera år blev utsatt för stalkning och trakasserier. Till slut blev stalkern dömd för brotten hon begått. Nu rasar Leif GW Persson mot straffet.

News55

Enligt siffror från det Brottsförebyggande rådet så tros ungefär en halv miljon svenskar bli utsatta för stalkning och trakasserier. Felix Åkerlund är en av dem. Hans historia och tillika mardröm har nyligen släppts som dokumentär på SVT. 

Under fyra år förstördes hans liv av en stalker som hotade och spred lögner om honom.   

– Det är hemskt, man känner sig maktlös i det hela. Det var en stor skam i kroppen, jag skämdes över de här påståendena, berättar han i TV4 Nyhetsmorgon

Några av ryktena som stalkern spred om Felix var att han var kvinnomisshandlare och en våldtäktsman. Bland annat kontaktade kvinnan Felixs arbetsgivare. Först efter att Felix polisanmälde trakasserierna tre gånger fick det effekt.  

Nu har kvinnan dömts för olaga förföljelse. Hon behöver även betala 50 000 kronor i skadestånd och till skyddstillsyn. 

Enligt kriminalprofessorn Leif GW Persson borde straffet varit betydligt högre.   

– Det är en mardrömslik situation. Hon har ju förstört livet för honom under en förskräcklig massa år, men hon får skyddstillsyn. Det är alldeles för lågt, säger GW i Nyhetsmorgon och fortsätter: 

– Det här är en utomordentligt påtaglig psykisk misshandel som hon har utsatt honom för. Så där borde det finnas gott underlag för straffskärpningar. Skyddstillsyn, det är ju i princip att man bara höjer fingret åt henne. 

GW menar att regeringen ligger efter med lagstiftningen vad gäller stalkning och att den förmodligen kommer att skärpas i framtiden. Kriminalexperten har själv råkat ut för det och uppmanar människor att polisanmäla om man blir utsatt.

– Det här är kolossalt vanligt. Jag har råkat ut för det vid ett flertal tillfällen, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.