Elfvings Matblogg
Hurra för danska hundraårskorven!
Ulf Elfving
Annons
Annons
Annons
Annons
Räkorna fiskas ofta utanför Norges och Grönlands kuster. Ibland fraktas de dock så långt som till Afrika för att handskalas. Detta för att spara pengar. Expressen har granskat området och det visar sig att de handskalade räkor som säljs i Sverige bearbetas i Marocko, Bulgarien, Albanien och Polen. Ekonomi är huvudargumentet till transporterna.
Abba Seafood hade till 90-talet skalning i Sverige. Fabriken låg i Kungshamn i Bohuslän. Abba Seafood uppger i en kommentar till Expressen att man helt enkelt inte hittar personal för att utföra arbetet i Sverige. Bolaget har valt att arbeta med Polen för att minska ned effekten. Kostnadsskäl är också en anledning till att produktionen hamnat i utlandet.
Det finns lokala räkproducenter men skalning sker i maskin, enligt Expressen.
Annons