Därför tvingas 91-årige Göran från äldreboendet

Hem, Inrikes, Människor, Samhälle, Vård och omsorgNews55

91-årige Göran Klintmyr har inte haft mycket tid att sörja sin hustru Birgits bortgång. Anledningen är att Göran måste försöka hitta ett nytt boende eftersom han blir utkastad från äldreboendet där han och hans fru har bott. – Att börja om vid 92 års ålder är ju ett mycket hårt besked, säger Görans son Lars Klintmyr till Expressen.  

Siri Hill

Annons

Annons

Det var i våras som 91-årige Göran Klintmyrs hustru Birgit, till följd av att hennes hälsotillstånd hade försämrats, fick tillgång till ett särskilt boende i Gislaveds kommun i Småland. I samband med flytten erbjöds hennes man att flytta med som medboende. Men när Birgit hastigt gick bort förändrades Görans tillvaro – och det ur flera aspekter, rapporterar Expressen.

– Det kom in en föreståndare sex timmar efter att hon dött och sa att han hade tre månader på sig att flytta, säger Görans son, Lars Klintmyr, till Expressen.

      LÄS MER: Elsa, 70, skulle vräkas – tog sitt liv

”Det är omänskligt”

Han känner stor upprördhet över det som har hänt.

– Det är omänskligt att köra ut min far på det här sättet. Vi hade inte ens hunnit begrava mamma förrän pappa fick reda på att han var tvungen att flytta, säger han.

Beskedet har varit mer än svårt för Göran Klintmyr att smälta.

– Jag tycker väl att jag är värd att bli lite omhändertagen på äldre dar, säger han till Expressen.

      LÄS MER: Äldre kvinna svalt till döds på äldreboende

”Jag orkar inte flytta mer”

– Jag orkar inte flytta mer. Det måste både politiker och tjänstemän begripa.

Fallet har fått stor uppmärksamhet vilket har satt press på socialnämnden i Gislaved. Socialchefen Carina Helgesson-Björk uppgav till Värnamo Nyheter att frågan om en medboende kan få bo kvar även efter att partnern avlidit ska tas upp för översyn.

– Utifrån den här och andra situationer har man ju uppmärksammat att det finns vissa brister i de här villkoren. På socialnämndens sammanträde på tisdag kommer ordföranden att lyfta frågan, säger Carina Helgesson-Björk till Värnamo Nyheter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons