De får lägsta skatten på nästan 50 år

Arkivbild.
Senaste NyttNews55

Det nya politiska landskapet öppnar för den lägsta skatten på flera decennier. Och Socialdemokraterna är med och sänker skatterna.

News55

Annons

Annons

Annons

Annons

Skatter har länge varit en het potatis i svensk politik, och den senaste valrörelsen var inget undantag. Lägre skatt på arbete har framför allt varit de borgerliga partiernas retorik. Men efter månader av regeringskris står det nu klart att det blir både en socialdemokratisk partiledare som statsminister och skattesänkningar.

En genomgång som Expressen har gjort visar att vi svenskar inte har betalat så lite i skatt på länge. En person med en inkomst på 282 000 kronor per år får den lägsta skatten på 45 år, skriver Expressen.

Ännu bättre för höginkomsttagare

För höginkomsttagare ser det ännu mer attraktivt ut. Och med lägre marginalskatter och slopad värnskatt kommer den sammanlagda skatten för höginkomsttagare troligtvis bli så låg som på 60-talet. Och det är alltså Socialdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som genom sin överenskommelse har enats om att sänka skatterna. Värnskatten är den statliga skatt som tas ut på årsinkomster över 703 000 kronor och som Socialdemokraterna införde 1995 som en ”tillfällig” skatt men som i praktiken har varit kvar sen dess.

Men det är faktiskt inte första gången som Socialdemokraterna är med och sänker skatterna. I en uppgörelse med Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 1991 sänktes marginalskatterna i något som senare har beskrivits som en ”historisk sänkning”.

”Bättre med låga skattesatser”

Och lägre skatter är bra, enligt Sven-Olof Lodin som är professor emeritus i finansrätt vid Uppsala universitet.

– Ur samhällsekonomisk synvinkel är det bättre med breda baser och låga skattesatser, än med smala baser och höga skattesatser, säger Sven-Olof Lodin till Expressen.

– Jag tror att både Stefan Löfven och Magdalena Andersson har den här insikten, men att de inte har vågat sänka skatterna tidigare, säger han till Expressen.

Annons

Annons

”Skatteuttaget behöver höjas”

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys säger så här till Expressen.

– Jag kan tänka mig till och med lägre inkomstskatter, men då framför allt för låginkomsttagare. Men jag vill se att skatteuttaget höjs, att vi tar ut mer till gemensam välfärd för att öka kvaliteten på sikt, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons