News55

Debatt om höjd arbetsgivaravgift för äldre

Artikelbild
Almedalen, Visby. Foto: Wikimedia Commons
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 juni 2015

Mycket talar för att det blir en höjning av arbetsgivaravgiften för äldre. Men förslaget får kritik från flera håll. Bland kritikerna fanns Moderaterna, Skattebetalarnas förening och SPF Seniorerna när frågan debatterades idag på ett almedalsseminarium i Visby.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Aktiva seniorer borde uppskatas och inte straffbeskattas. Det finns många som vill fortsätta arbeta efter 65 och bidra till samhället. Om arbetsgivaravgiften höjs igen är risken stor att flera av den här typen av  jobb försvinner, sade Christina Rogestam förbundsordförande i SPF Seniorerna, som deltog i seminariet.

Förslaget om att göra det dyrare att anställa pensionärer fanns med i den rödgröna regeringens första budget som fälldes i riksdagen. Mycket talar för att förslaget återkommer i nästa budget och att det nu blir en höjning av den avgift som arbetsgivarna betalar för anställda över 65 år.

– Det är inte jag som avgör hur höstbudgeten kommer att se ut, men jag kan säga att det finns en stor sannolikhet att förslaget kommer med. Vi är i ett läge där vi har stora behov av reformer i landet. Det går inte att förbättra skola, vård och omsorg utan att ha finansiering för det, sade Sara Karlsson (S) vice gruppledare i riksdagen och ledamot i skatteutskottet, som var med vid seminariet i Almedalen.

Nästan 180 000 personer i åldersgruppen 65 till 74 år var sysselsatta på arbetsmarknaden under år 2014 enligt Statistiska centralbyrån. Ett återinförande av den gamla arbetsgivaravgiften skulle på kort sikt innebär ett tillskott på 1,5 till 5 miljarder till statskassan enligt Sara Karlsson. Men enligt Joacim Olsson från Skattebetalarnas förening, som också deltog i seminariet, skulle höjningen ge negativa effekter på lång sikt.

– En kostnad är en kostnad. Om det blir dyrare att anställa äldre måste kostnaden hamna någonstans och om det blir för dyrt kommer arbetsgivarna tveka att anställa. Just nu är vi i ett läge där andelen arbetande seniorer ökar snabbast i hela EU i Sverige, det vore tråkigt om den utvecklingen stoppades, sade Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening.

Försvararna av höjd arbetsgivaravgift menar att subventioneringen av äldres arbete snarare stjälper än hjälper landets ekonomi.

– Jag tycker att det är en positiv utveckling att vi tar tillvara på de äldres kompetens och att de som vill fortsätta arbeta kan göra det. Det är viktigt när befolkningen blir allt äldre. Men samtidigt måste man  komma ihåg att det inte finns något tydligt samband mellan sänkt skatt och minskad arbetslöshet, sade Sara Karlsson (S).

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS