A-
A+

DO stämmer Kommunal för åldersdiskriminering

Åldersdiskriminering, Inrikes, Människor, Privatekonomi, SamhälleNews55

Kvinnan i Helsingborg fick inte bli studerandemedlem i fackförbundet Kommunal eftersom hon studerar på komvux. Därför stämmer Diskrimineringsombudsmannen (DO) fackförbundet på 30 000 kronor för åldersdiskriminering.

Siri Hill

Annons

Annons

Som studerandemedlem i fackförbundet har du samma förmåner som du har i ett ordinarie medlemskap förutom att du inte betalar något för det. Det handlar om sådant som rådgivning, försäkringar, medlemsförmåner och rabatter. Men enligt fackförbundet har den kvinna i Helsingborg som studerar på komvux inte rätt till den här typen av medlemskap, något som Diskrimineringsombudsmannen nu har sagt sitt om, det rapporterar Helsingborgs dagblad.

– Enligt vår bedömning har en person som studerar på komvux lika starkt intresse av medlemskap som en gymnasieelev som läser samma utbildning, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Socialdemokraternas lotteri fick Gun, 80, att hamna hos Kronofogden

I oktober 2016 anmälde kvinnan i Helsingborg till diskrimineringsombudsmannen att hon nekades studerandemedlemskap i Kommunal, något som fick DO att reagera.

Enligt förbundet kan bara den som ”genomgår yrkesinriktad utbildning i ungdomsskola” erbjudas medlemskap i egenskap av studerande. I praktiken kan alltså bara personer i gymnasieåldern ansöka om medlemskapet. Och att bli ordinarie medlem är inte heller aktuellt för kvinnan i Helsingborg då hon ännu inte arbetar inom Kommunals område.

Utkräver skadestånd

Men även den som läser på konvux har rätt till studerandemedlemskap i facket, menar i sin tur DO, och begär nu att Kommunal ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Trots detta står Kommunal bakom sina stadgar.

– Kommunal har inte definierat Komvux som en sådan utbildning som ger gratis medlemskap, utan det handlar om barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet och Naturbruksprogrammet, säger Fredrik Kornebäck, pressekreterare på Kommunal, till Helsingborgs dagblad.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!