Efva Attling, 63, smyckar världen med musik

Senaste NyttNews55

Först i världen med att lansera smyckeskollektion baserad på Beatles-låtar. News55 var på uppvisningsminglet och fick en pratstund med konstskaparen Efva Attling som vill framhäva budskap och mening i allt hon gör.

Artur Ringart

Annons

Annons

Hon har byggt upp ett företag med egna butiker i Norden och USA och hennes produkter finns att köpa över hela världen. Men hon har också varit framgångsrik dansare, fotomodell och popartist. Med sitt band X-models låg hon på det svenska topplistorna på 80-talet med låtar som ”Två av oss” och ”Hemlighet”.

I dag är Efva Attling, 63 år, en erkänd formgivare och smyckesdesigner. Med ett fortsatt nära band till musiken.

– Musiken har alltid spelat en viktig roll i mitt liv och påverkar mig fortfarande, bland annat i mitt konstskapande, säger Efva.

      LÄS MER: Kraftig uppgång för svensk musik

Den musik som har betytt mest för henne är Beatles musik. Det är därför hon med påtaglig stolthet visar upp sin nya smyckeskollektion, baserad på titlar från Beatles låtar.

Träslöjden banade väg för formgivaren

– Allt började egentligen i och med en förändring i den svenska skolan. På 1960-talet gavs plötsligt även vi flickor möjlighet att välja trä- och metallslöjd istället för syslöjd. Det var då jag upptäckte något som jag tyckte om att göra, berättar Efva.

Resan fram till i dag har dock varit krokig och fylld av alla sorters yrken och äventyr: Go-go dansare på gröna Lund, fotomodell i tolv år, lärling hos silversmeden Bengt Liljedahl, turnerande poppartist, två guldskivor, och designat mode för H&M … För att bara nämna en del.

      LÄS MER: Mångsysslaren som kallade sig jonglör bara för att jävlas

Till slut landade det ändå allt mer i smycken för Efva. Hennes idé från början var att det alltid skulle finnas en mening bakom varje smycke; en tanke och ett budskap formulerat i text.

Förra året skapade hon till exempel en hästsko som hänger upp och ner.

– Det normala med hästskor är att de sitter som ett u, så att lyckan inte faller ur. Men jag valde att göra tvärtom – lyckan får du fixa själv, säger Efva.

Smycket heter ”Take No Shit” och tanken bakom är att man måste klara sig själv. Man får inget serverat och man ska stå på sig, det går inte att lita på turen. Det är ett budskap som uppenbarligen fallit många i smaken. Delar av intäkterna från det här smycket har gett organisationen BRIS en miljon kronor.

Madonna bad om nytt smycke

Efvas stora genombrott kom när hennes goda vän, musikern och regissören Johan Renck, skulle åka över till USA och hade mixat en video med Madonna. Efva bad Johan att ta med sig ett av hennes smycken till världsartisten. Smycket hette Homo Sapiens och Human, Madonna blev mer än förtjust. Hon använde det genast och smycket syntes ofta och tydligt, bland annat under en stor Max Factor-reklamfilm. Den här uppmärksamheten ökade intresset för Efvas smycken.

      LÄS MER: Madonna lever gott på gamla meriter

Efter en tid ringde man upp Efva från Madonnas kontor. Madonna hade tappat sitt smycke och hon ville ha ett nytt, om det gick.

– Tänk dig, Madonna kan köpa vad hon vill i världen och hon ringer mig för att hon vill ha mitt smycke. Klart att jag var stolt, säger Efva.

Ett personligt tack från Paul McCartney

För en tid sedan fick Efva ett handskrivet brev från Gunnar Haller på Bulls Licensing. De hade rätten att göra smycken baserade på titlar till Beatles musikbibliotek. Han undrade om hon kunde tänka sig att göra något av det.

– Här fick jag utlopp för min ambition om samspel mellan musik och mode, säger Efva.

Tidigare hade Efva arbetat med Yoko Ono och gjort ett smycke som heter Imagine Peace. Det var en stökig resa där många hade synpunkter. På samma sätt blev det med Efvas nya Beatles-kollektion. Där skulle Beatles bolag Apple Corps – advokater, rättighetsinnehavare med flera – vara med i processen.

– Jag fick åka till Apples kontor i London och trycka på dörrknappen med den gamla Beatlesloggan, ett äpple. Det var en upplevelse för mig, berättar Efva.

      LÄS MER: Cay Bond tar pulsen på London

Alla där gillade kollektionen, men även Ringo Starr och Paul McCartney liksom fruar och anhöriga till de övriga i bandet måste ge sitt godkännande. Utöver kravet om att alla också skulle ha varsin uppsättning av varje smycke i kollektionen, vill säga.

Senare på kvällen i London fick Efva också tillfälle att träffa Paul McCartney. Det var på en tillställning som hans dotter Stella McCartney arrangerade.

– Jag stod och talade med den forne fotomodellen Twiggy när Paul gick förbi. Jag tog honom i armen och sa att ”jag ska göra smycken åt er”. Han var mycket artig och sa ”nice”, berättar Efva.

Gigantisk efterfrågan

I den aktuella kollektionen finns smycken med titlar som ”From me to you”, ”Two of us” och ”It’s only love” det senare kan föra tankarna om att ifrågasätta människor som är gay, berättar hon. Broschen ”Let it be” är en annan kollektionsmedlem för både killar och tjejer.

Intresset för Efvas Beatles-smycken har varit stor över hela världen. Så stor så att de inte har klarat av efterfrågan. Så ännu finns det att göra för denna ihärdiga konstnär …

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Artur Ringart
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons