A-
A+

Expert: "En mycket stor politisk förändring"

Inrikes, PolitikNews55

En politisk kommentator i SVT analyserar statsministerns nya utspel i omdebatterad fråga.

Sarah Carlsson

Annons

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson analyserar Magdalena Anderssons senaste uttalanden om Nato. Statsministern berättade i SVT:s 30 minuter att hon inte utesluter ett Natomedlemskap, vilket Knutson tolkar på flera sätt.

Det ena alternativet är att Socialdemokraterna har svängt i frågan, vilket enligt kommentatorn skulle innebära en väldigt stor politisk förändring. Då finns det en bred majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap i Nato.

Knutson menar att statsministern nu använder andra typer av argument, som skiljer sig från retoriken hos typiska Natomotståndare och socialdemokrater historiskt. Men Magdalena Anderssons ord kan också tolkas som ett taktiskt utspel.

– Det här kan mycket väl vara ett första steg i en sådan svängning. Att man helt enkelt byter fot i Nato-frågan. Men det kan också vara ett sätt att försöka neutralisera Nato-frågan som inrikespolitisk stridsfråga, säger Knutson i SVT.

Allt fler väljare vill se ett Natomedlemskap och Socialdemokraterna skulle kunna gynnas av att anta en mittenposition istället för den tidigare tydligt negativa inställningen.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.