A-
A+

Expert: Här är hårresande säkerhetsläckan som drabbat Sverige

SamhälleNews55

En enorm säkerhetsläcka som förskräcker IT-expert har upptäckts. Bristerna har avslöjats av DN.

Rikard Jansson

Annons

Annons

En läcka som bland annat blottar känslig information om kärnkraftverk och den svenska Riksbanken har avslöjats av Dagens Nyheter.

Totalt handlar det om 38 000 filer där en del av informationen rör ritningar över bankvalv, övervaknings- och larmutrustning och säkerhetsfunktioner för bankomater, återger SR.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Börjar man titta i det hittar man hela tiden nya hårresande saker. Varje uppgift i sig är inte så känslig. Men att det finns samlat så här gör att det är allvarligt, säger IT-expert Leif Nixon som DN har visat uppgifterna för.

Intrånget ska ha skett genom hackning i säkerhetskoncernen Gunnebos servrar. Det handlar om data från hela globala koncernen, enligt Nixon.

Hackers som kommit över materialet ska ha försökt pressa Gunnebo på pengar för att inte läcka uppgifterna. Gunnebos vd Stefan Syrén säger till DN att de aldrig övervägt att betala pengarna till gruppen.

IT-experten Nixon är kritisk till Gunnebos hantering: “Ett sånt förtroende kräver att man har koll på sin säkerhet” //…// “Jag tror att Gunnebo har en lång resa framför sig för att återupprätta sitt rykte”, säger han bland annat till tidningen.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!