News55

Expert: Så måste vaccineringen ändras efter mutationerna

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 14 juni 2021Publicerad: 14 juni 2021

Varje dag växer antalet som har vaccinerats mot coronaviruset, men enligt preliminära resultat biter inte vaccinet lika bra på den så kallade deltavarianten - något som oroar experter. Virologen Lennart Svensson säger till Expressen att vaccineringen bör ändras för att verka effektivt på mutationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den indiska mutationen som numera går under namnet deltavarianten sprider sig snabbt i  samhället och Folkhälsomyndigheten uppger att smittan nu finns i 11 av 21 regioner,  skriver Expressen. Samtidigt som deltavarianten sprider sig visar en opublicerad studie att  Pfizers första dos endast ger ett skydd på 30-40% mot mutationen. Lennart Svensson som  är virologiprofessor och medlem i regeringens vetenskapliga referensgrupp menar att  Sverige måste ändra vaccinationstakten för att komma ikapp mutationen. 

– Om man är orolig för att deltavarianten får stor spridning kanske man ändå måste backa tillbaka och inte ha så lång tid mellan doserna. Framför allt om det visar sig att de som fått en dos insjuknar, säger Lennart Nilsson till Expressen.  

I maj i år gick Folkhälsomyndigheten ut med att den rekommenderade tiden mellan  doserna förlängdes till sju veckor, med syftet att få fler att vaccinera sig snabbt. Något som  enligt Lennart Nilsson bör revideras, förutsatt att Sverige får tillräckligt med vaccindoser. 

– Jag tycker att man ska ta höjd för risken att en dos kanske inte räcker mot den här  snabba spridningen av deltavarianten, säger han. Spridningen av den indiska deltavarianten oroar Folkhälsomyndigheten, men än så länge tror man inte att varianten ger värre sjukdom än någon annan variant. Men Lennart  Nilsson tror att betydligt fler kan vara smittade i Sverige än vad statistiken visar.

– Ju mindre information om vilka stammar som sprids, desto mindre korrekta slutsatsen kan du dra om smittspridningen. Dessutom blir det svårare att bestämma hur bra vaccinet har varit, säger han till Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS