A-
A+

Expert: Så undviker du elbränder i hemmet

Bostad, HemNews55

Det finns många saker i hemmet som kan vara en brandfara och det gäller att ha koll på hur man hanterar sin elektriska utrustning. Nyligen orsakade ett överhettat batteri till en elsparkcykel en allvarlig brand i ett bostadshus i Norrköping.

Sarah Carlsson

Annons

Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, berättar för SVT hur du undviker elbränder och batteriexplosioner.

– Ja det första är förstås lite tråkigt men det är att läsa bruksanvisningen och kolla att man faktiskt laddar produkten på rätt sätt. Och att man laddar under uppsikt är också en nyckel till framgång i det här fallet, säger han.

Han tipsar även om att använda rätt produkt på rätt ställe. Man bör till exempel inte använda inomhusprylar utomhus eftersom det kan öka riskerna och göra att produkten går sönder.

Det är även viktigt att ha koll på vissa varningssignaler, så som överhettade laddare, glappande sladdar och skadade batterier.

– Man kanske vet med sig att man har kört in en kant någonstans eller gjort en kullerbytta med sparkcykeln i cykeln. Då ska man ta med sig batteriet till en verkstad eller någon annan som kan kolla att det faktiskt är okej fortfarande.

– Det är otroligt mycket energi i de här batteripacken som sitter i elsparkcyklar, datorer och telefoner. När de brinner så brinner de väldigt snabbt och väldigt mycket, säger Gustafsson.

5 tips för att undvika elbränder:

  1. Kör inte diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin på natten. Om det skulle börja brinna i en maskin är det stor risk att man inte hinner agera innan det har gått riktigt illa.
  2. Ladda säkert genom att ha uppsikt över produkten som laddas och inte lägga den i sängen, soffan eller liknande. Ladda istället din elektriska pryl på ett hårt och obrännbart underlag.
  3. Spisen är den vanligaste brandorsaken i hemmet. Det är därför viktigt att hålla rent och se till att saker inte kan trilla ner på plattorna och börja brinna. Ha även uppsikt när du lagar mat och installera gärna en spisvakt.
  4. Undersök lamporna i hemmet och byt helst ut halogenlampor eftersom dessa kan bli väldigt varma och utgöra en brandrisk. Ledlampor blir inte alls lika varma och sparar energi.
  5. Rensa filter på produkter som avger mycket värme och kräver viss ventilation, som torktumlare, datorer, element och liknande.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.