Experten tipsar: Tio saker att tänka på inför pensionen

20040417. Äldre par promenerar I vårsolen på kajen.
Inrikes, Människor, Pension, Privatekonomi, SamhälleNews55

Antalet pensionärer kommer att nå rekordstora volymer de kommande åren, det skriver Göteborgs Posten. Här ger Kristina Kamp, pensionsexpert, tio viktiga tips att tänka på innan det är dags att checka ut från jobbet.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

I takt med att befolkningen blir allt äldre kommer även antalet pensionärer i landet att öka avsevärt de kommande decennierna. Pensionsexperten Kristina Kamp hjälper till med förberedelserna inför den livslånga semestern, något som Göteborgs Posten var först med att skriva om.

10 tips som tryggar pensionen:

  1. Hela arbetslivet påverkar

”Tänk på pensionen tidigt, det lönar sig. Det är inte så att bara några år räknas, utan allt man gör i livet väger in. Har man gått arbetslös en längre tid eller kanske jobbat deltid, då är det saker som påverkar.”

  1. Viktigt att deklarera flera gånger

”Sommarjobb är toppen, och gärna tjäna mer än 19 000 så att man verkligen deklarerar. Du behöver ungefär 40 års arbetstid för att få en okej pension, börjar man då vid 30 så måste man jobba ganska länge.”

  1. Se till att ha tjänstepension

”Offentlig sektor har det per automatik, men egenföretagare och frilansare har det inte. Tjänstepensionen är i normalfallet ungefär fem procent av lönen, tjänar du 25 000 blir det ungefär en tusenlapp som går till ditt pensionssparande.”

  1. Om du kan – spara

”Det är väldigt bra att skaffa sig ett spartänk. Den gamla tumregeln är att sätta av tio procent av lönen. Men om man är ung ska man inte pensionsspara tycker jag, då är det bättre att till exempel spara till en bostad.”

  1. Överväg att arbeta längre

”I normala löneläget kan man säga att du får en tusenlapp mer i månaden för varje år du orkar jobba längre. Men man kanske inte orkar eller kan, det är ju då den där sparbufferten är så bra att ha.”

  1. Ha inte pensionsångest

”Man behöver inte ha ångest för att man inte har valt något för sina pensionspengar. Standardvalet är inte bäst i klassen, men är helt okej. Om man tycker det är kul ska man välja, men man måste inte.”

  1. Planera för framtiden

”När man är 40-50 år, då är det dags att göra en prognos. Vad kan jag räkna med att få? Det är först då man kan få ett konkret grepp om pensionen. Vad händer om jag jobbar ett år längre eller ett år kortare?”

  1. Välkomna den nya vardagen

”Även om man längtar, så kan det faktiskt också vara en smärtsam omställning. Räkna med att det tar upp till ett år innan man är på banan igen. Jobbet är ofta ett sammanhang, det är en del av identiteten som försvinner.”

  1. Gå i pension – på prov

”Utgå från din prognos, sedan försöker du att leva för den där pensionen du ska få. Det är en sak att se siffror på ett papper. Det är en annan att faktiskt börja ta bort konsumtion, vad är det du inte längre ska köpa?”

  1. Statliga stöd finns att få

”Är det så att man inte tjänat ihop pension, eller kommer från ett annat land så att man inte hunnit jobba länge här. Då finns det bra statliga stöd. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, som man kan söka hos pensionsmyndigheten.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons