News55

Fattigpensionärer gör uppror

Artikelbild
STOCKHOLM 20200327 Två pensionärer på promenad vid Tegelbacken. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 aug. 2021

Expressen har mött några av landets många pensionärer som lever på låg pension, och tvingas jobba trots ålderdom. Fattigpensionärerna gör nu uppror inför valet 2022 - i form av ett nytt parti.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressen har i ett färskt reportage lyft hur situationen ser ut för Sveriges fattigpensionärer. Personerna som Expressen har pratat med delar med sig av sin verklighet: hur de tvingas jobba trots ålderdom och sjukdomar – för att ens ha råd att köpa mat och ha tak över huvudet. För vissa är bostadskostnaderna alltför höga, och många tvingas då ta till alternativa boendeformer, så som husvagn och vildcamping. En 70-årig undersköterska berättar att hon har varit hemlös i fem år, men håller minen på jobbet. 

Het valfråga

Inför valet 2022 väntas pensionsfrågan bli hett omdiskuterad. Pensionärernas Riksorganisation (PRO) kräver höjda pensionsavgifter med 1,29 procentenheter och att pensionsåldern inte höjs ytterligare. Både SD och V har markerat sin ståndpunkt med krav på höjda pensioner.

Arga fattigpensionärer gör uppror – blir parti

Expressen har bett medlemmarna i Facebookgruppen ”Pensionärer i Gula Västar” att besvara en enkät om pensionen. Där var svaren samstämmiga: tre av fyra svarade att de måste jobba, och en majoritet av dem menar att det är för att de inte hade klarat sig annars. Facebookgruppen har strax över 16 000 medlemmar. 

Tidningen har talat med Göran Dandelo, en person som länge varit engagerad i pensionärernas situation. Han är nu ordförande för ett nytt parti, Solidaritetspartiet, – som föddes ur Facebookgruppen Pensionärer I Gula Västar. 

Solidaritetspartiet vill påverka det politiska klimatet med pensionärer i åtanke, och göra dem till en högre prioritet. En stor del av partiets kärna är medlemmar ur Pensionärer i Gula Västar. 

Partiet kräver bland annat en höjd pension och en ny fastighetsskatt anpassad till äldre. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS