News55

Fattigpensionärer strömmar till hjälporganisationer

grönsaker
I takt med inflationen får utsatta grupper allt svårare att få råd med mat.
News55
News55
Uppdaterad: 03 juli 2022Publicerad: 03 juli 2022

Fattigpensionärer är en av de utsatta grupper som drabbats hårt av inflationen. Detta har inneburit ett ökat tryck på flera hjälporganisationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Göteborg driver hjälporganisationen Räddningsmissionen två matbutiker. Där kan människor med låg inkomst bli medlemmar och sedan handla mat till reducerade priser. De senaste månaderna har de nästan fördubblat sitt medlemsantal på bara några månader.

– I slutet av förra året hade vi cirka 5.500 medlemmar, men nu är vi uppe i 9000. Det beror dels på att vi öppnade den andra butiken i april och kom närmare våra målgrupper, men inflationen och ökade matpriser är absolut en bidragande faktor, säger Katerina Ingenlath, kommunikationschef på Räddningsmissionen, till SVT.

Även i andra städer där Matmissionen driver liknande butiker har de känt av det växande behovet hos fattigpensionärer, barnfamiljer med försörjningsstöd och nyanlända. I Malmö blev man till och med tvungna att pausa möjligheten att registrera sig som ny medlem för att få färdigt ett nytt system som gör det lättare att hantera nya medlemskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS