Fattigpensionärerna i Sverige fortsätter öka

STOCKHOLM 20071107
Katastrofer och olyckor, Människor, Mänskligt, Privatekonomi, SamhälleNews55

Enligt Eurostat lever idag drygt 355 000 svenska pensionärer under fattigdomsgränsen, något pensionärsorganisationerna vägrar acceptera. – Situationen är förfärlig. Den är helt ovärdig det svenska samhället, säger Christina Rogestam, avgående förbundsordförande för SPF Seniorerna till Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Sverige ligger fortfarande i framkant när det gäller mycket, men när det kommer till antalet fattigpensionärer går det åt totalt fel håll. Nu kräver pensionärsorganisationerna bot och bättring.

I Sverige ökar risken för att bli fattigpensionär – alltså att leva under EU:s fattigdomsgräns, vilket är 12 100 kronor i månaden.

– Situationen är förfärlig. Den är helt ovärdig det svenska samhället och de äldre som har varit med och byggt upp välfärden, säger Christina Rogestam, avgående förbundsordförande för SPF seniorerna.

Christina menar att fattigdomen leder till en begränsad och ensam situation för de som drabbas.

      LÄS MER: Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon jobbat hela livet

”Många har jobbar inom vård och omsorg”

Många, framför allt kvinnor, har på senaste tiden berättat hur de tvingas leva på några få tusenlappar i månaden. Pengar som inte är i närheten av att räcka till.

– Många av dem har jobbat inom vård och omsorg, jobbat deltid i perioder eller slitit med delade turer. De har kanske jobbat i 40 år men med så låga löner att de också får låga pensioner, säger Christina Rogestam till Expressen.

Men även många män har det tufft ekonomiskt på ålderns höst – speciellt de som varit småföretagare.

Det lättaste tillvägagångsättet anser Christina Rogestam är att införa en snabb höjning av bostadstillägget och en minskning av skatten.

Christina Rogestam säger att de uppvaktat Pensionsgruppen och menar att det inte räcker att de jobbar mot jämställda pensioner som ger effekt om 20 år, även de som lider av det här nu måste få hjälp menar hon.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons