Fi: Pensionsuppgörelsen slår hårt mot landets äldre kvinnor

Inrikes, Jämställdhet, Människor, Mänskligt, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Under torsdagen presenterade pensionsgruppen slutligen sin pensionsuppgörelse, efter lång tid av debatt och kompromissande. Men pensionsgruppens förslag lämnar mycket lite att önska för landets äldre kvinnor, det skriver Lotten Sunna och Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ i en debattartikel i Aftonbladet.

Siri Hill

Annons

Annons

Vad innebär pensionsgruppens förslag för Sveriges kvinnor? Ja, inte förbättrar det deras situation i alla fall. Istället fortsätter pensionsgruppen att leva i sin egen värld och skjuta över ansvaret på oss som privatpersoner och på arbetsmarknadens parter, skriver Gudrun Schyman och Lotten Sunna (Fi) i en debattartikel i Aftonbladet.

Ja, Sunna och Schyman är inte imponerade av pensionsgruppens verksamhet som enligt dem bara har genererat små, enstaka skattesänkningar för pensionärer i det ekonomiska mellanskiktet. Även några hundralappar mer i månaden är bättre än ingenting är detta en ynklig satsning. Och de förslag som presenterades i pensionsuppgörelsen innebär inga större förbättringar för landets äldre. Ännu en gång är det de med sämst pension – det vill säga Sveriges kvinnliga pensionärer – som som står som förlorare, tycker debattörerna.

      LÄS MER: Regeringen avvisar kritik mot ny pensionsålder

Uppgörelsen innehåller inga hållbara lösningar

Pensionsgruppen har föreslagit att lägsta ålder för att ta ut pension ska höjas från 61 till 64 år och att LAS-åldern ska höjas till 69 år. Men även om förslaget går igenom kommer de flesta vara fortsatt beroende av eget sparat kapital för att få pensionen att räcka till. Det handlar också om hur länge du orkar jobba. För de som inte kan lägga undan pengar eller jobba tillräckligt länge blir livet som pensionär allt annat än en dans på rosor.

Vi uppmanas att jobba heltid, säkra att vi får tjänstepension från våra arbetsgivare, vi ska spara privat och så vidare i syfta att ”se till” att vi får en bra pension. Ansvaret för ditt liv som pensionär ligger i dina händer, ett tecken på att regeringen inte mäktar med att ta hand om sina medborgare på ålderns höst, skriver Sunna och Schyman.

      LÄS MER: Pensionsgruppen: Normen att pensionera sig vid 65 måste brytas

”Pensionsgruppen frånsäger sig ansvar”

Enligt debattörerna lever pensionsgruppen i sin egen värld och frånsäger sig ansvar genom att hänvisa till förutsättningarna på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadens parter är de som ska sörja för sådant som rätt till heltidsjobb, kollektivavtal, tjänstepension och jämställda löner mellan män och kvinnor. Men det är naivt att tro att detta ska bli verklighet då det är ett faktum att arbetsmarknaden är otrygg och dessutom för allt fler. Debatten borde handla om hur vi ska få till stånd ett nytt och välfungerande pensionssystem, tycker Sunna och Schyman.

Debatten om vilket slags pensionssystem vi vill ha måste lyftas, tycker Gudrun Schyman och Lotten Sunna, ett system som Feministiskt initiativ helt vill skrota. Dessutom måste vi ha ett system som garanterar en inkomst som man kan leva på. På så sätt kan man trygga ålderdomen för Sveriges medborgare.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons