A-
A+

Finns det glasögon som gör att man ser bättre vid mörkerkörning? - Husoptikern svarar på nya läsarfrågor

Medicin och hälsa, Vård och omsorgNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Den här veckan svarar han bland annat på frågor om mörkerkörning och progressiva glasögon. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Petra Lundgren

Annons

Annons

Hej. Har en fråga jag behöver hjälp med. Har under senaste fått ont i ett öga. Värker och det känns som att det trycker bakom ögat. Går över när jag tar smärtstillande men det kan jag ju inte äta resten av livet. Ska jag besöka min vårdcentral eller en optiker? Vivi

Hej Vivi och tack för din fråga! 

Att ha ont i ögat är inte normalt och vad det kan bero på är svårt att spekulera om.

Du bör snarast söka ögonläkare – får du inte tid direkt så boka tid hos en optiker som kan remittera dig till närmaste ögonmottagning. Lycka till!

Hej. Min dotter har fått röda ögon och klåda. Ser inte irriterat ut men är besvärligt för henne. Kan det vara allergi eller tecken på dålig syn? Johanna

Hej Johanna och tack för din fråga!

Det är väldigt sällan tecken på dålig syn så troligen är det allergi eller en ”snuva i ögat” och beroende på vilket så brukar det kunna behandlas med droppar. 

Rådet blir att boka en tid för synundersökning och då kan optikern skicka vidare till ögonläkare om det skulle vara nödvändigt. Har ni nyligen skaffat husdjur eller flyttat till ny bostad så bör man kanske undersöka vidare gällande allergi. 

Finns det glasögon som gör att man ser bättre vid mörkerkörning? Börjar tycka att det är jobbigt att köra nu när det blir mörkare ute / Artur ( 68) 

Hej Artur och tack för din fråga!

Linsen i ögat förtätas genom åren och det gör att man inte får lika mycket ljus till näthinnan som när man är yngre, det är dock mycket individuellt hur snabbt det går – Redan en 50-åring behöver dubbelt så mycket ljus som en 20-åring för att se samma text vid läsning.

Det finns kontrasthöjande filter som många i övre medelåldern kan ha god nytta av och det är framför allt gulfilter som är populärt. Ett gulfilter tar bort blåsticket i Xenonstrålkastare och ger för många en ökad kontrast vid kvällskörning. Det är också så att ljuset på kvällen blir mer kortvågigt och man kan med fördel prova ut ett par glasögon för detta – Den som är närsynt behöver då lite mer ”Minus” och den som är översynt behöver mindre ”Plus”.

Glasögon med ”Kvällsstyrka” kombinerat med gulfilter ger ofta en ökad kontrast vid bilkörning i dis, dimma, skymning och mörker.

Hej. Jag har skaffat progressiva glasögon men tycker att de är svåra att använda. Hur lång tid ska det ta att vänja sig. Tack på förhand. Hälsningar från en trogen läsare

Hej ”Trogen läsare”, kul att du följer oss!

Har man inte haft progressiva glas tidigare så brukar invänjningstiden ligga på allt mellan ett par dagar till ett par veckor – Det är viktigt att glasögonen sitter på hela dagarna då hjärnan behöver tid för att vänja sig, man måste också vänja in hur man tittar och ofta behöver man vrida huvudet mer och ögonen mindre för att alltid titta i de optiskt bästa delarna i glaset.

Har man inte vant sig på ett par veckor eller om man tidigare haft progressiva och inte kan vänja sig så bör man gå tillbaka till optikern för att kolla om det kan vara injustering eller något som blivit fel.

Vill du också ställa en fråga till optikern? Mejla den till [email protected]

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!