A-
A+

Finns särskilda glasögon för bilkörning? Husoptikern svarar

HälsaNews55

Optiker Lars Wulfing svarar på fler läsarfrågor och denna veckan handlar det bland annat om ögonoperationer och glasögon i mörkerkörning. Fortsätt att ställa era frågor till Synsams optiker på [email protected]

Rikard Jansson

Annons

Annons

Hej Lars!

Mitt barnbarn (15 år) har fått diagnosen keratokonus. Läkaren på ögonmottagningen rekommenderar en operation som kallas cross-linking. Det verkar smärtsamt. Vad vet du om denna metod? Vänlig hälsning från en farmor

– Hej Farmor och tack för din fråga! Förenklat kan man säga att keratokonus är en ögonsjukdom som innebär att hornhinnan (den klara hinnan längst fram i ögat) blir oregelbunden och därigenom gör det mycket svårt att få bra synskärpa. I vissa fall blir hornhinnan så tunn i vissa delar att man behöver göra en operation. Tidigare har det bara varit möjligt att byta ut hornhinnan dvs transplantera från avlidna personer som donerat sina organ. Cross-linking är en modern behandlingsmetod där man genom en slags ”kemisk process” skapar en jämnare och tjockare yta på hornhinnan. Cross-linking är tänkt att bromsa upp sjukdomens utveckling och därigenom förbättra tillståndet och synen. 

– Det kan absolut vara smärtsamt men föreslås inte om det inte är nödvändigt, så det är tillrådligt att följa ögonläkarens rekommendation.

Hej,

Jag har fått svarta små prickar i ena ögat vilket är mycket irriterande. Ingen smärta. Vad är detta och hur blir jag av med dem? Tack för en bra spalt! Mvh Johan

– Hej Johan och tack för din fråga! ”Små svarta prickar” är oftast små grumlingar i ögats glaskropp och är ingenting som går att göra så mycket åt. Du skriver inte om de rör på sig eller om de är på samma ställe men oavsett så rekommenderar jag dig att boka en ”Ögonhälsoundersökning” för att säkerställa att det inte är någon sjuklig förändring.

Hej. Undrar lite hur det är att vara optiker? Är det en lång utbildning och är det bra betalt. Ser arbetsmarknaden bra ut om man skulle börja utbilda sig nu? VH Stefan

– Hej Stefan och tack för din fråga! Med tanke på att befolkningen blir äldre och att antalet personer med synfel ökar så skulle jag definitivt säga att arbetsmarknaden ser bra ut framöver. Utbildningen är idag 3-årig högskola. Att vara optiker är ett mycket positivt yrke då man oftast hjälper människor att få bättre syn och därigenom en nöjdare tillvaro. Optikern idag verkar inte bara i optikbutiker utan också i sjukvården vilket gör att man kan få jobba på lite olika sätt. Lönemässigt så kan du säkert googla fram snittlöner för optiker – det är i nuläget bättre betalt på landsbygden än i storstäder då det ofta saknas optiker på landsbygden.

Senaste tiden har jag börjat se suddigt när jag kör bil. Det är framförallt på längre håll som skärpan inte finns kvar. Vill inte ha linser. Kan man ha speciella glasögon för bilkörning?

Mvh Jamal

– Hej Jamal och tack för din fråga! Man kan absolut ha separata glasögon för bilkörning men min gissning är att du kommer att använda dem oftare….boka en tid för synundersökning så kommer du att få möjlighet att se hur stor skillnaden blir.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.