A-
A+

Forskare om ökat ryskt spioneri: "Sverige är sårbart"

Inrikes, SamhälleNews55

Det allt mer spända säkerhetsläget har ökat Rysslands intresse för Sverige och de utgör nu ett allvarligt hot.

News55

Annons

Enligt Säkerhetspolisens (Säpo) senaste årsrapporter har rysk underrättelseverksamhet både intensifierats och breddats de senaste åren. Ett exempel på detta är när en man i höstas dömdes för spioneri sedan han inhämtat företagshemligheter från bland annat Scania. Enligt Säpo bedriver Ryssland en rad olika typer av spionage mot Sverige, så som till exempel gentemot personer med rysk bakgrund i landet, skriver SVT

Säpo har också gjort bedömningen att var tredje rysk diplomat som befinner sig i Sverige är underrättelseofficerare som både inhämtar uppgifter om Sverige och rekryterar agenter. Ryssland försöker även påverka opinionen i Sverige genom att sprida information som är vilseledande eller rent av osann genom traditionella och sociala medier.  

– Det är ett verktyg i Rysslands arsenal som vi nog kommer att fortsätta att se ganska mycket av, säger Tony Ingesson som undervisar i underrättelseanalys vid Lunds universitet. 

På frågan om hur sårbart Sverige är så svarar han att sårbarheter finns. Är man ett öppet samhälle som Sverige så kan man inte skydda sig mot allt.

Författare: Jessika Bouveng

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.