A-
A+

Forskare: Resultaten är lovande

Native ArticleNews55

Det finns en grupp kvinnor som löper större risk för bröstcancer. Forskare försöker lösa gåtan med den bakomliggande mekanismen.

Annelie Sandström

Annons

Kvinnor med tät bröstvävnad har högre risk att drabbas av bröstcancer.

– På mammografin framträder bindväv och körtelvävnad som ljusa partier precis som tumörvävnad. Men att det är svårare att upptäcka cancer i täta bröst kan inte förklara varför kvinnor med täta bröst löper ungefär fem gånger högre risk att få bröstcancer, säger Charlotta Dabrosin, professor i onkologi vid Linköpings universitet. skriver Cancerfonden.

Det går inte att se eller känna brösttäthet, och det har heller ingenting med bröstens fasthet, storlek eller form att göra. Det är enbart en röntgenundersökning som kan avslöja om man hör till riskggruppen.

– I USA är det lag på att berätta för kvinnor som gör mammografi om de har täta bröst. Så är det inte i Sverige och det beror på att vi inte vet vad vi ska göra med den informationen. Det finns ingen förebyggande behandling – ännu, säger Charlotta Dabrosin.

Unik metod

Som forskare har hon vigt sig åt denna högriskgrupp. Hennes metoder skiljer sig från traditionell forskning där man ofta odlar cancerceller i laboratorium för att se vad som händer i cellerna. Charlotta Dabrosin söker svaren i bröstens mikromiljö, på plats inne i kroppen, vilket är en unik metod. Hennes forskning har de senaste åren lett fram till flera viktiga resultat och hon arbetar ständigt framåt med nya metoder för att lösa gåtan.

I den senaste forskningen har hon bland annat samarbetat med MR-fysiker för att kunna se brösttätheten på ett mycket mer exakt sätt än vad en mammografi kan visa. Eventuella förändringar har följts regelbundet med både mikrodialys och MR.

– De preliminära resultaten är lovande. Mer kan jag inte säga eftersom studien inte är publicerad ännu, säger hon till Cancerfonden och berättar att hon kommer fortsätta sina analyser i kombination med ännu vassare MR-teknik.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.