Forskning: Gift dig smart - minska risken för demens

Former President Bill Clinton, left, and Democratic presidential candidate Hillary Clinton acknowledge supporters during a caucus night rally at Drake University in Des Moines, Iowa, Monday, Feb. 1, 2016. (AP Photo/Patrick Semansky)
Hälsa, Människor, Mänskligt, SamhälleNews55

Studier visar att den som skaffar en intelligent partner löper minskad risk att drabbas av demens.  

Hannes Dükler

Annons

Annons

Det har varit känt länge att sysselsättningar som korsord och läsning stimulerar hjärnan på ett positivt sätt som kan bidra till att förhindra demens.

Nu hävdar professor Lawrence Whalley vid University of Aberdeen att även en intelligent partner kan motverka att demens utvecklas.

I en studie har man studerat hälsan hos identiska tvillingar och upptäckt att deras omgivning genom livet haft stor betydelse i huruvida de utvecklat demens eller inte.

      LÄS MER: Ny metod för att upptäcka demens

Intellektuell stimulans bra mot demens

De som vid hjärnscanning visade fysiska tecken på demens men inte hade några symtom tenderade att vara personer som innehade ett utmanande arbete, ofta i maktposition, och alltså var vad professor Whalley menar utsatt för större intellektuell stimulans.

Det var under en föreläsning i början av april med titeln ”Demens: Hur kan vi skydda oss?” som Lawrence Whalley påpekade att på samma sätt ökade chansen till ett liv utan demens om man gifte sig med en intelligent kvinna eller man.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåsta och ensamma

Förlorad förälder kan påskynda demens

Det har visat sig att faktorer som att vara ensambarn som tidigt förlorar en förälder kan ha negativ effekt på utvecklande av demens. Lawrence Whalley menar dock att det kan ”repareras” med positivt föräldraskap, god uppväxtmiljö och längre utbildning.

Även att byta jobb i åldern 25-35 har positiv effekt på hjärnans intellektuella stimulans, men efter 40 års ålder är det svårare att ändra det som Whalley kallar ”hjärnans projektilbana” även om han hävdar att demensen kan skjutas framåt några år om man exempelvis lär sig ett nytt språk i vuxen ålder.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Hannes Dükler
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons