A-
A+

Går det att byta från glasögon till linser när man är över 70 år? - Husoptikern svarar på nya läsarfrågor

HälsaNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Petra Lundgren

Annons

Annons

Hej News55! Min fråga är att jag undrar vad som är skillnad på synundersökning och ögonhälsoundersökning? Leila

Hej Leila och tack för din fråga!
En synundersökning innehåller alla delar för att konstatera vilket behov av synhjälpmedel/synkorrektion man behöver, dessutom kollar optikern funktion och ögonens status. Hittar optikern något som tyder på misstänkt sjukdom eller annat så kan man lägga till en Ögonhälsoundersökning för att kartlägga behov av eventuell remiss till ögonläkare.
Ögonhälsoundersökningen hos Synsam där jag jobbar innehåller förutom synundersökning även ögontrycksmätning, synfältsmätning, ögonbottenfotografering samt kontroll av tårkanalerna. Ögonhälsoundersökning rekommenderas från 50 års ålder men kan självklart bokas för yngre om man så önskar.

Hej och tack en bra frågespalt! Är det nått lönt att byta från glasögon till linser när man är 73 år? Pensionär

Hej Pensionär, trevligt att du gillar frågespalten!
Anledningen till att skaffa kontaktlinser kan vara många och ålder är ingen kontraindikation – så vill du prova kontaktlinser så boka en tid för ”Nybörjarpaket”.
Däremot är det inte så att man ”byter” från glasögon till kontaktlinser då man alltid behöver ett par väl fungerande glasögon om man blir irriterad i ögonen eller blir förkyld och inte kan ha linserna.


Hej. Mina ögon kliar och rinner sedan några veckor tillbaka. Vad kan det vara? Bör jag besöka en läkare? Tack på förhand. Vivi

Hej Vivi och tack för din fråga!
Att ögonen rinner och kliar betyder endera på att du fått en ”snuva” i ögonen (Konjunktivit) de brukar då vara smetiga på morgonen och i så fall kan det vara bra att söka läkarhjälp och få droppar.
Det kan också bero på att ögonen reagerar på något i omgivningen – exempelvis husdjur eller pollen, i så fall gäller det att hitta källan och det finns bra allergidroppar på apoteket för att lindra symptomen.

Hej. Jag tycker att min optiker är hutlöst dyr. Jag vill fråga N ews55s optiker om det är stor skillnad på priser mellan olika optikerkedjor och om det finns någon som brukar vara billigare eller är i lågprissegmentet?

Hej och tack för din fråga!
Det finns hos oss liksom andra kedjor ett stort urval av både bågar och glas.
Skillnaden i pris på bågar är ofta beroende på varumärken och design medan glaspriserna är beroende på kavlitet och behandlingar på glasen.

Annons

Annons

Det vill säga att vill man ha ett par billigare glasögon så får man välja en enklare båge och ett mindre avancerat glas eller så får man bevaka de olika erbjudanden som finns. Att klassificera kedjorna i segment vill jag inte ge mig in på då de flesta har flera alternativ.

Hej, Hur lång tid tar det att vänja sig vid progressiva glas? Tack för en bra sida hälsar en daglig läsare

Hej ”Daglig läsare, kul att du följer oss!
Har man inte haft progressiva glas tidigare så brukar invänjnigstiden ligga på allt mellan ett par dagar till ett par veckor – Det är viktigt att glasögonen sitter på hela dagarna då hjärnan behöver tid för att vänja sig, man måste också vänja in hur man tittar och ofta behöver man vrida huvudet mer och ögonen mindre för att alltid titta i de optiskt bästa delarna i glaset.
Har man inte vant sig på ett par veckor eller om man tidigare haft progressiva och inte kan vänja sig så bör man gå tillbaka till optikern för att kolla om det kan vara insjustering eller något som blivit fel.

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!