News55

Giesecke: Därför hade jag fel om flockimmunitet

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 04 dec. 2020Publicerad: 04 dec. 2020

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke uppger för Expressen att han har haft fel kring svensk flockimmunitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är ett virus som lurat oss och som kommer att lura oss igen”, säger Johan Giesecke i SVT “Morgonstudion” enligt Expressen.

Under våren när smittspridningen var stor i Stockholm uppgav Johan Giesecke och matematikprofessorn Tom Britton att stora delar av Stockholm snart infekterats och att det därför rådde immunitet. Ett stort problem när det gäller smittspårning var dock att man under våren inte hade fakta då det inte förekom omfattande testning av befolkningen. 

Men efter att det varit låg smittspridning under sommaren fick Sverige en andra stor våg under hösten och vintern. 

“Jag hade önskat att jag hade kristallkulan och kunde förutse bättre. En del saker var inte fel och en del saker blev inte rätt. Det är bättre om jag sagt exakt hur det skulle gå. Men så är världen. Ska man inte uttala sig alls? Jag vet inte om det är ett bättre alternativ”, säger Tom Britton i “Morgonstudion” enligt Expressen.

Britton och Giesecke ser två orsaker till att de har haft fel. Det ena är att smittspridningen är ojämn. Den tycks sprida sig i kluster. Den andra orsaken är det svårt att förutse hur människor beter sig. Giesecke trodde exempelvis att smittan skulle spridas mer som en influensa. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS