Göran Persson starkt kritisk till pensionssystemet

Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, Politik, Privatekonomi, Vård och omsorgNews55

Kritiken mot dagens pensionssystem växer och anses av många vara för snålt tilltaget. Nu säger Sveriges före detta statsminister, Göran Persson, sitt om saken, det skriver Aftonbladet.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

I söndagens avsnitt av ”Agenda” i SVT diskuterades dagens pensionssystem. Systemet bygger på att löntagarna betalar lika mycket i premier som pensionärerna har rätt att få ut i pension, det skriver Aftonbladet.

– Vi har världens bästa pensionssystem, med det lilla felet att det ger för låga pensioner, sade Sveriges före detta statsminister Göran Persson i Agenda på söndagskvällen.

      LÄS MER: Göran Perssons uttalande om seniorer får skarp kritik

”Det lönar sig att arbeta länge”

Försäkringsbolaget Folksam släppte i somras en rapport som visar att en 50-åring i dag får 45 procent av slutlönen i allmän pension om personen slutar arbeta vid 65 års ålder. Väljer man istället att arbeta tills man fyllt 67 får man 56 procent av slutlönen i allmän pension.

– Det lönar sig att ha en bra inkomst och att arbeta länge, sade analyschefen på Pensionsmyndigheten Ole Settergren i Agenda.

För de som av olika anledningar inte har så många år intjänade är prognosen minst sagt dyster. Göran Persson är kritisk till dagens pensionssystem.

– Vi kan inte ha en ordning där människor som jobbat ett helt liv upptäcker att de är fattiga, sade han och fortsatte:

– Det är pensionernas nivå som är problemet. Särskilt för de som har lägst pensioner, sade Göran Persson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons