Gotlands pensionärer får sämst pension i landet

Arbetsmarknad, Inrikes, Pension, PrivatekonomiNews55

Gotlands äldre toppar listan över de som får lägst pensioner i landet, det rapporterar Gotland på Marginalen (GA)H.

Siri Hill

Annons

Annons

Det råder stora skillnader i hur mycket Sveriges äldre får ut i pension. Sämst till ligger Gotlands län där en pensionär i snitt får ut 16 980 kronor i månaden enligt statistik som Minpension.se och Statistiska centralbyrån har tagit fram, skriver Hela Gotland.

      LÄS MER: Här är pensionärsorganisationernas krav till politikerna

Kvinnor drabbas hårdast

I Stockholm ligger en genomsnittlig pension på 22 530 kronor, vilket är många tusenlappar mer än vad en gotländsk pensionär får ut. Pensionerade kvinnor har det generellt sett svårast ekonomiskt, berättar Birgit Karlsson, informatör på Pensionsmyndigheten.

– Oftast beror det på att man jobbat mycket deltid och varit hemma med barn, säger Birgit Karlsson till Hela Gotland.

En annan anledning till att gruppen kvinnor har det tufft på ålderns höst är att de har jobbat inom yrken där lönerna är särskilt låga, till exempel inom vården. Och låga löner är också en anledning till att Gotlands äldre har låg pension eftersom de gotländska lönerna lägre jämfört med andra län.

LÄS MER: Pensionären Margareta, 65, har inte råd med mjölk

Viktigt att ha kollektivavtal

Det finns ett flertal sätt att säkerställa att man kan klara sig på sin framtida pension. Det viktigaste är att se till att ens arbetsgivare betalar in tjänstepension till sina anställda.

– Det är jätteviktigt. Om man kan ska man välja arbetsgivare där man får tjänstepension, säger Birgit Karlsson till Hela Gotland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons