A-
A+

Gudrun Schyman: Pensionssystemet är ett hån mot alla kvinnor

VISBY 20140704
Arbetsmarknad, Ekonomi, finans och affärer, Hälsa, Hem, Inrikes, Människor, Mänskligt, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Under ett framträdande i Almedalen på tisdagen talade F!:s partiledare Gudrun Schyman om den allt större andelen fattigpensionärer och hur pensionssystemet är ”ett hån mot alla kvinnor som burit välfärden i sina armar”.

Hannes Dükler

Allt fler av landets äldre lever i relativ fattigdom, de allra flesta är kvinnor. Idag lever 231 500 pensionärer under EU:s fattigdomsgräns på 11 830 kronor i månaden och av dessa står kvinnorna för omkring 153 000.

För dem över 75 år har fattigdomen nästan tredubblats mellan 1995 och 2014. Om utvecklingen tillåts fortsätta på samma sätt kommer 50 procent av de kvinnliga och 35 procent av de manliga pensionärerna att 2060 ha en inkomst under fattigdomsgränsen.

      LÄS MER: Tredubblad fattigdom bland Sveriges äldre

Lön efter kön gör kvinnor till fattigpensionärer

På tisdagen talade Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman i Almedalen om hur lön efter kön gör kvinnor till fattigpensionärer.

Hon menar att pensionssystemet inte alls är könsneutralt så som man poängterade när dagens pensionssystem infördes 1994. Istället anser Feministisk initiativ att det vilar på en patriarkal grundsyn utformat efter den manliga normen att det krävs heltidsarbete i 40 år för att uppnå full pension.

– Att kvinnor är föräldralediga mer, deltidsarbetar mer, studerar mer, har lägre lön och oftare lämnar arbetslivet i förtid är några av de faktorer som slår hårt på pensionerna.

      LÄS MER: Drabbad fattigpensionär: “Sverige förföljer de äldre”

Låt de 20 bästa åren styra

Man vill istället se över möjligheten att låta de bästa 20 åren i yrkeslivet styra slutpensionen.

– Orättvisorna kommer att permanentas om inget görs, sa Gudrun Schyman under sitt framträdande och tog som exempel upp hur en kvinna som jobbat i femtio år men i perioder jobbat deltid under småbarnsår och vid vård av anhöriga idag har mindre att leva på än en genomsnittlig student.

– Det är ett hån mot alla dessa kvinnor som burit välfärden i sina armar!

      Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic

Hannes Dükler
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.