Socialdemokraternas lotteri fick Gun, 80, att hamna hos Kronofogden

Brott, lag och straff, Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, PrivatekonomiNews55

Fler än 8 000 personer har sedan 2014 hamnat hos Kronofogden för obetalda lotter i det socialdemokratiska lotteriet Kombispel, det rapporterar Dagens Nyheter. – Man är inte trygg i samhället längre, allt går bara ut på att lura oss gamla människor, säger Gun som är en av de som hamnade hos Kronofogden.

Siri Hill

Annons

Annons

Det socialdemokratiska lotteriet Kombispel har genererat miljonbelopp i vinst till partiet från de lotter som säljs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna, det rapporterar Dagens Nyheter. Enligt en granskning som tidningen har gjort har lotter sålts till människor som är skuldsatta hos Kronofogden och tusentals personer har hamnat där på grund av obetalda lotter, det rapporterar DN.

80-åriga Gun som inte vill framträda med sitt efternamn är en av de 8 000 personer som hamnade hos Kronofogden på grund av att hon inte hade betalat sina lotter.

      LÄS MER: Löfven: Så ska inte ett lotteri skötas

”Allt går bara ut på att lura oss gamla”

– Man är inte trygg i samhället längre, allt går bara ut på att lura oss gamla människor. Man trodde aldrig att det skulle bli så här, jag är ju lantbrukartös och har fått med mig hemifrån att man ska göra rätt för sig och vara ärlig. Det är svårt att hänga med tycker jag, säger Gun till DN.

Det var i samband med att Guns man gick bort i november i fjol som hennes ekonomi blev riktigt ansträngd. Hon tvingades därför flytta från parets hus på landet och meddelade då också Kombispel att hon inte längre ville ha några lotter.

– Så när jag flyttade in till stan ringde jag till dem och sa att jag ska inte ha några lotter mer, de sa att de antecknade det. Men rätt som det var kom det nya räkningar, berättar Gun.

      LÄS MER: Postkodlotteriet utnyttjar äldres ensamhet

Ärendet gick vidare till tingsrätten

När Gun inte fick något gehör från Kombispel engagerade sig Guns dotter. Men inte heller det hjälpte. Först när Guns ärende hamnade hos Kronofogden upphörde räkningarna från Kombispel att ramla in, skriver DN. I samband med det fick Gun även möjlighet att berätta att de upprepade gånger hade meddelat Kombispel att de inte längre ville ha några lotter. Ärendet gick då vidare till ännu en instans, tingsrätten, men avskrevs på grund av att Kombilotteriet missade att betala ansökningsavgiften.

Även om Gun aldrig behövde betala sin skuld har händelsen påverkat henne. Och hon är mycket besviken på Socialdemokraterna, berättar Gun.

– Det är ju inte klokt att det är Socialdemokraterna som gör det här. Dom har jag ju röstat på i alla, alla år, avslutar Gun.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons