A-
A+

Han leder oss genom SVT:s nya jultradition: "Superpirrigt"

Kultur & NöjeNews55

På julafton är det premiär för "Jul med Astrid Lindgren" – som knyts samman av Lustig-Gök, spelad av Olof Wretling. "Göken kommer att ha en liknande roll som Benjamin Syrsa", säger Wretling om SVT-satsningen.

TT
Olof Wretling aktuell i SVT:s nya jultradition 'Jul med Astrid Lindgren”.

Den animerade trägöken, som leder tittarna mellan Astrid Lindgrens julberättelser, har fått Olof Wretlings röst. Förutom rösten har fågeln också fått Wretlings karaktäristiska hatt.

— Jag blev inblandad i produktionen för cirka ett och ett halvt år sedan. Då fanns det bara skissanimationer. Jag tror hatten smög på för att man ville hitta något som låg nära mig, vilket var väldigt generöst av dem, säger Olof Wretling.

SVT hoppas att “Jul med Astrid Lindgren” ska hem hos tittarna och bli en ny tradition, ungefär som Kalle Anka. Inslag från klassiska Lindgrenfilmer blandas med nyproducerade animerade filmer.

“Var helt svettig”

Boken om Lustig-Gök kanske inte jättemånga känner till. Det gjorde inte Wretling heller när han fick frågan om att göra rollen, men han har alltid haft en dröm om att vara med i en Astrid Lindgren-produktion.

— Hon har alltid betytt väldigt mycket för mig. Berättelserna ligger så nära och de har varit en stor del av min uppväxt.

Att göra rösten till en trägök kan låta som en mindre krävande uppgift, men enligt Wretling fanns det flera utmaningar. Dels krävde rollen fysisk aktivitet för att få till de bästa munrörelserna och lägesförändringarna.

— Inspelningen var otroligt intensiv och jag var helt svettig när jag gick därifrån. Jag låg på golvet, flög och flaxade, säger han.

Starka berättelser

En annan utmaning var att lära känna Astrid Lindgren som berättare. På sitt eget sätt berättar hon väldigt starkt om liv och död, sorg och glädje, förklarar Wretling.

— Ska man göra Astrid måste man göra det på riktigt. Berättelserna är inte bara gulliga, långt ifrån. Astrid fjäskade aldrig för barnen. Hon tog barnen på allvar och behandlade dem som vuxna.

“Jul med Astrid Lindgren” kommer att visas både på julaftonsmorgon och i anslutning till Kalle Anka på eftermiddagen.

— Att min röst ska få flaxa runt bland miljontals människor känns såklart superpirrigt. Det är höga förväntningar, men med all rätt. Man har jobbat i flera år med den här produktionen, säger Olof Wretling.

Ida Eklöf/TT

Fakta: Jul med Astrid Lindgren

TT

Programmet utgår från berättelsen om “Lustig-Gök” som handlar om syskonen Gunnar och Gunilla som legat sjuka i sängen i flera veckor. Men när föräldrarna ger dem en julklapp så bryts tristessen ut mot ett äventyr. Gökuret som de har fått visar sig ha en levande trägök som är full av överraskningar.

Lustig-Gök tar med sig barnen och tittarna på en resa genom Astrid Lindgrens berättelser. Berättelserna består av nyproducerade animerade filmer och klipp från de allra klassiska tv-serierna.

Premiär på julaftons morgon klockan 09.00 med repris klockan 14.00.

Källa: SVT

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.