A-
A+

Här är bedragarnas nya knep för att lura äldre

STOCKHOLM 20180126
Senaste NyttNews55

Bankid-bedrägerierna har minskat något. Istället fokuserar bedragarna på det här.

News55

Annons

Annons

Januarilönen är på ingång. Men det är fler än du som suktar efter pengarna. Bedragarna vet att det finns mer pengar på kontot i slutet av varje månad, skriver Expressen. Men det är inte, som tidigare, bankid-bedrägerier som är det största problemet.

Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, försöker bedragarna nu i allt högre utsträckning lura av människor deras bankdoseuppgifter. Anledningen är förmodligen att bankerna har skärpt säkerheten genom att använda så kallade QR-koder för att göra inloggningarna säkrare.

– Bedrägerierna med bank-ID har minskat rejält sen de började med QR-kod, säger Jan Olsson till Expressen.

Lättare att genomskåda

– I stället har bedragarna gått över till att lura av äldre bankdoseuppgifter. Men då är det vanligare att de äldre genomskådar det så att det stannar vid ett försök, säger han.

Det bästa och enklaste tipset för att undvika att bli lurad är att inte ge ut sina koder till någon någonsin och aldrig logga in för att någon ber dig. Och det tål att upprepas.

Annons

Annons

Bästa tipset

– Logga aldrig in med bank-ID på någon annans begäran, även om personen säger att han eller hon är från banken. Ringer någon upp dig och säger åt dig att göra det är det en bedragare, säger Jan Olsson till Expressen.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!