A-
A+

Här är de ryska hoten mot det svenska valet

Inrikes, PolitikNews55

Med mindre än fyra månader kvar till det svenska valet så ökar nu aktiviteterna för att påverka valresultatet, rapporterar SVT.

Jessika Bouveng

Annons

Valmyndigheten har sedan valet 2018 arbetat med en extern hotbild som är förhöjd. SVT skriver att, på grund av det försämrade säkerhetsläget som nu råder i Europa, så har riskerna för olika typer av påverkan av valet 2022 ökat. Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, säger att det svenska valresultatet är stadigt då det är ett manuellt och decentraliserat system. Det är dock inte immunt mot extern påverkan eller hot.

– Det kan handla om att medvetet sprida felaktig information. Påverkanskampanjer är absolut en risk vi arbetar mot. 

Sedan invasionen i Ukraina, och på grund av den nyligen inledda svenska Natoansökan, har myndigheten för psykologisk beredskap närmare fokuserat sitt arbete mot Ryssland. Såhär kommenterar generaldirektören Henrik Landerholm situationen:

– När det gäller Natofrågan så har vi sett en ökad rysk aktivitet i statskontrollerade kanaler sedan en månad tillbaka, och den sista veckan har vi sett att det ökat markant. Det har redan börjat, men vi ser ingen koordinerad påverkan just nu i dag. 

Landerholm säger att man höjt beredskapen för valet 2022. Han menar att hotbilden mot Sverige är en självklarhet och att den förmodligen kommer vara som mest påtaglig under valets slutskede.

Valmyndigheten har intensifierat sitt arbete samt samverkan med andra myndigheter. Dock finns inga garantier.

– Vi har de resurser vi behöver och oavsett hur mycket resurser vi lägger, om vi utsätts av en kraftfull aktör, finns det inga garantier på att vi kan stå emot, säger Anna Nyqvist.

Jessika Bouveng
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.