News55

Här är de största matbluffarna

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 jan. 2023

Rekordmånga produkter har blivit nominerade till årets matbluff 2022. Här är de som tagit sig till final.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åtta åren har konsumentföreningen Äkta Sverige delat ut det mindre prestigefulla priset “Årets matbluff”. Nu har det återigen blivit dags att kora 2022 års värsta matbluff. Under året som gått har det kommit in 304 nomineringar från allmänheten. Det tidigare rekordet låg på 186, skriver GP.

Bland de nominerade bidragen går det att finna Bravos Röd apelsinjuice där den största ingrediensen är äpple och inte röd apelsin som man annars kan tro. Andra bidrag är en Norrländsk äppelcider med smak av lingon men som inte innehåller ett enda spår av just  lingon, utan endast “naturliga aromer”. Även Big pack vanilj från GB Glace är med och tävlar efter att man ändrat receptet på sin klassiska glass för att minska klimatavtrycket. Numera är glassen baserad på vatten och ärtprotein och inte mjölk som man annars kan tro. Däremot står det att produkten “kan innehålla spår av mjölk”. 

I det långa loppet har tävlingen haft effekt på företagen som börjat bluffa mindre, menar Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara Sverige. Enligt statistik har ungefär varannan finalist under årens gång valt att förändra förpackningen eller ändrat namn på produkten efter att de uppmärksammats av konsumenterna. 

“De lyssnar på vad konsumenterna har att säga. Men då kommer det nya sätt att bluffa, som snikflation och krymplation”, säger Bernhardson till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS